zaterdag, 19. juli 2008 - 15:23

Lewis Hamilton pakt pole position voor Duitse Grand Prix

McLaren-coureur Lewis Hamilton heeft in de slotfase van de kwalificatie de pole position van Felipe Massa afgepakt. De Ferrari-coureur start morgen als tweede, Hamilton's teamgenoot Kovalainen mag morgen als derde starten. Trulli presteerde sterk met een vierde tijd, vijfde werd Alonso. Raikkonen viel ietwat tegen door een zesde tijd te noteren.

Op een droog circuit gaat de kwalificatie voor de Duitse Grand Prix van start. De buien hangen in de lucht maar voorlopig is het droog doch winderig als thuisrijder Rosberg de kwalificatie officieel opent. De Duitser met Finse roots opent met zijn Williams-bolide op de harde band. Glock, Bourdais, Sutil en Vettel volgen het voorbeeld van Rosberg. Even later komen ook Raikkonen, Webber en Nakajima de baan op. Rosberg opent met een 1:17.522, Fisichella en Sutil zijn niet sneller. Vettel duikt even naar de snelste tijd, en gaat flink wijd bij het uitkomen van de Sudkurve. Raikkonen is meteen sneller.

Als er nog dertien minuten te kwalificeren zijn in het eerste kwalificatiedeel staan de teams van Renault, BMW-Sauber en Hamilton nog binnen. Massa gaat in zijn eerste snelle ronde naar de snelste tijd, echter luttele seconden later is Raikkonen weer sneller met een 1:15.627. Massa pareert met een 1:15.255, Kovalainen schiet naar de tweede tijd. Hamilton is wel sneller dan Massa, in het stadiongedeelte pakt de Brit de voorsprong op Massa. Alonso pakt in zijn eerste snelle ronde de zesde tijd. Kubica gaat op ook weg naar een snelle tijd. De snelste tijd is op dit moment in handen van Hamilton, gevolgd door Massa, Kovalainen, Raikkonen, Webber en Alonso. Sutil is goed onderweg en noteert een snelle tijd. Toch lijkt het met nog zes minuten op de klok niet genoeg te zijn. Heidfeld gaat naar de vijfde tijd, Piquet Jr. staat voorlopig laatste.

Met nog twee minuten te gaan in het eerste kwalificatiedeel pakt Massa de snelste tijd met een 1:14.921. Sutil, Trulli, Coulthard, Fisichella en Piquet Jr. staan in de gevarenzone. Alleen de McLaren’s besluiten niet verder te rijden en de rest is op de baan om hun tijd veilig te stellen c.q. te verbeteren. Coulthard is de eerste coureur die uit de gevarenzone rijdt, ook Piquet Jr. doet dat. Rosberg schiet naar plaats zeven. Sutil en Fisichella halen het niet. Nakajima gaat van zestien naar veertien en brengt Piquet Jr. in de problemen. Alonso gaat van zeventien naar tien. Piquet Jr. haalt het niet, net als het gehele team van Force India. Ook Nakajima en Barrichello halen het niet. Vettel presteert wederom sterk met een vijfde tijd, ook Trulli doet het prima met een zesde tijd.

Het tweede kwalificatiedeel dat vijftien minuten zal duren wordt geopend door Raikkonen. Het is nog steeds bewolkt in Hockenheim, maar droog. Ook lijkt de wind te zijn gaan liggen. Massa en het team van Toyota volgen kort daarna. Even later is iedereen, behoudens de BMW’s op de baan als er nog acht minuten te kwalificeren zijn. Massa en Raikkonen domineren voorlopig. Hamilton laat zich echter zien met een 1:14.603. Zijn teamgenoot Kovalainen maakt een pitstop een besluit een aanval te doen op de snelste tijd. Met slechts vijf minuten te gaan laten de BMW’s zich zien. Kubica schiet meteen naar de zevende tijd, zijn teamgenoot Heidfeld gaat naar de tiende tijd.

Met slechts anderhalve minuut te gaan staan Coulthard, Rosberg, Vettel, Bourdais en Button in de gevarenzone. Heidfeld en Glock moeten oppassen want zij staan rond de beruchte tiende positie. Bourdais doet een ultieme poging maar verremt zich in de haarspeldbocht. Vettel lijkt het ook niet te gaan halen door een mindere tweede sector, hij hersteld zich in sector drie. Hij schiet naar acht. Vooraan is Hamilton nog steeds het snelst als de vlag valt. Rosberg haalt het niet en Coulhard pakt de achtste tijd, en drukt hiermee Vettel naar de negende tijd. Voor Heidfeld is het afgelopen, zijn auto lijkt een mankement te hebben. Er vallen drie Duitsers af voor de pole position-kwalificatie. Glock, Heidfeld, Rosberg halen het niet samen met Button en Bourdais. Opnieuw een prima prestatie van Vettel en Trulli die beiden een gooi mogen doen naar een pole position.

Buiten Vettel en Trulli doen ook de teams van McLaren, Ferrari en Red Bull Racing mee. Ook Alonso en Kubica doen mee in de laatste sessie van zaterdag. De tien minuten durende laatste sessie wordt geopend door Toyota-coureur Trulli. Vettel volgt na een minuut. Kubica, Hamilton, Kovalainen en Alonso staan na drie minuten nog steeds binnen.

Logischerwijs zet Trulli de eerste snelle tijd neer, Coulthard's en Webber's tijden zijn langzamer. Raikkonen pakt een 1:17.101, maar Massa is meteen sneller. Kovalainen is snel onderweg maar komt even in het gras terecht bij het binnenkomen van het stadion. Alonso schiet naar een knappe tweede tijd met vier minuten te gaan. Raikkonen maakt zijn pitstop en blijft op de zachte band rijden. Kovalainen en Hamilton maken hun pitstop vlak achter elkaar, beide McLaren’s gaan voor een ultieme poging om de pole position die voorlopig in handen van Massa is, af te snoepen.

Iedereen is op de baan met een minuut te gaan. Raikkonen gaat naar de tweede tijd. Massa gaat naar een 1:15.859, Kovalainen gaat naar de tweede positie. Hamilton pakt in zijn allerlaatste snelle ronde de snelste tijd, Massa schiet naar twee. Trulli schiet naar de vierde plaats ten koste van Alonso. De pole position is dus voor Lewis Hamilton, gevolgd door Felipe Massa en Heikki Kovalainen. Trulli pakt een knappe vierde positie en Alonso is vijfde. Morgen mag Raikkonen als zesde starten. Kubica, Webber, Vettel en Coulthard complementeren de top tien.

Morgen wordt de Grand Prix van Duitsland om 14.00 uur verreden.
Categorie:
Tag(s):