vrijdag, 7. november 2008 - 11:18

Lezing Douwe Draaisma in literair café bibliotheek

Lelystad

FlevoMeer Bibliotheek | Lelystad organiseert in samenwerking met de Vrienden van de Bieb op woensdagavond 19 november a.s een bijzondere literaire avond.

Spreker is auteur Douwe Draaima bekend van de veelgelezen boeken Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001) en De heimweefabriek, geheugen, tijd en ouderdom (2008).

Douwe Draaisma is als bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn nieuwste boek De Heimweefabriek maakt hij duidelijk dat de tijd niet alleen iets doet met het geheugen, het geheugen doet ook iets met de tijd.

Wijsheid komt met de jaren, maar vergeetachtigheid gaat haar voor. En omdat we dat willen voorkomen, zetten we alles in om ons geheugen scherp te houden, van hersengymnastiek tot vitaminepreparaat. Maar hoe zinvol is dat? Douwe Draaisma neemt het op voor het oude geheugen.

Met oog voor detail ontzenuwt hij de gemeenplaatsen over het brein en vertelt op liefdevolle wijze het ware verhaal over de dingen die voorbij gaan. Over de ongrijpbaarheid van de herinnering, de markt van het grote vergeten en over de heimwee naar de wereld die alleen nog in de herinnering bestaat.

Maar ook over de onverwachte genoegens van een ouder wordend geheugen, zoals het zogenaamde reminiscentie-effect waardoor herinneringen aan de jeugd vaak met nieuwe kracht terugkeren.

In de pauze is er gelegenheid om na te praten en om boeken van de auteur te kopen en te laten signeren onder het genot van een kop koffie of glas wijn. Toegangskaarten à €5,00 zijn verkrijgbaar bij de klantenservice van FlevoMeer Bibliotheek | Lelystad. De kaarten voor de “Vrienden� zijn gratis. Aanvang lezing is om 20:00 op de begane grond van de bibliotheek.

Meer informatie kunt u vinden op onze website: www.flevomeerbibliotheken.nl of bij de klantenservice van de bibliotheek.
Provincie:
Tag(s):