dinsdag, 16. december 2008 - 9:25

Licht in donkere tijden

Vinkeveen

Kredietcrisis of niet, Nederlanders zullen naar verwachting dit jaar weer meer geld aan kerst uitgeven dan in voorgaande jaren. Uit een enquête van Q&A Research blijkt dat 61 procent kerst belangrijk vindt om te vieren, vorig jaar was dat nog 55 procent.

Werd er vorig jaar tijdens de kerstdagen voor 23 procent aan cadeautjes uitgepakt, dit jaar zal het stijgen naar 32 procent.

Kerstboom
Een kerstboom maakt het Kerstgevoel compleet. Had vorig 75% van de Nederlanders nog een kerstboom in huis, dit jaar heeft 83% een kerstboom. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt doordat meer mensen een kunst kerstboom opzetten en / of kopen. Nagenoeg 60% van alle bomen in de Nederlandse woonkamer komt niet meer uit een bos maar uit een fabriek.

Ondanks de aanzienlijke toename van het religieuze aspect van Kerst voor de Nederlanders, groeit het kerkbezoek slechts met een enkele procent punten tot 29%. Het merendeel van de ondervraagden zullen de kerk op Kerstavond bezoeken.

Vrouwen hopen op Boeken / tijdschriften of verzorgingsproducten en zullen dit naar alle waarschijnlijkheid krijgen. Mannen hopen daarentegen op CD/DVD/Games of verzorgingsproducten en krijgen van hun partner verzorgingsproducten of Boeken / Tijdschriften.

Bestedingen
Verwacht wordt dat 72% evenveel geld gaat uitgeven aan Kerst als vorig jaar, waarbij 22% verwacht minder te gaan uitgeven en 6% meer. Zaken waar men waarschijnlijk op zal gaan bezuinigen zijn de kerstboom/decoratie/versiering en cadeaus.

Belangrijkste redenen om dit jaar minder uit te gaan geven zijn omdat men minder te besteden heeft of minder inkopen (eten, cadeaus et cetera) gaat doen. Van de mensen die hebben aangegeven dat Nederlanders in totaliteit minder gaan uitgeven, denkt drie kwart dat het te maken heeft met de kredietcrisis.

Contrast
Arm of rijk, we doen bijna allemaal mee om de kerst in of rond het huis zo sfeervol mogelijk te maken. Verlichten ze in de villawijk, langs de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen, volledige bomen van meters hoog, mijn buurman in Uithoorn kan er in ieder geval makkelijk bij wanneer een lampje in zijn boom het begeeft.
Provincie:
Tag(s):