woensdag, 23. januari 2008 - 9:19

Lichte stijging aantal griepgevallen

Den Haag

Het aantal griepgevallen in Nederland stijgt. In week 2 rapporteerden de huisartsen van de CMR-Peilstations van het Nivel 52 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten. Dit is eerder dan vorig jaar, toen werd dit niveau bereikt in week 7.

De griep is volgens het Nivel in week 2 gestegen, maar neemt vooralsnog geen epidemische vormen aan. Als de griep twee achtereenvolgende weken ruim boven de 50 op de 100.000 inwoners ligt en het griepvirus ook wordt aangetoond in kweken, is sprake van een epidemie.

De rapportage van de huisartsen is gebaseerd op patiënten die zich bij hun huisarts melden met griepachtige klachten. De diagnose griep werd de afgelopen week het vaakst gesteld bij ouderen (vanaf 65 jaar) en bij de jongste leeftijdsgroep (0-4 jaar). Bij 6 (30%) van de door de huisartsen ingestuurde neus- en keelmonsters van 20 patiënten met griepachtige klachten werd het influenzavirus vastgesteld (5x influenza A en 1x influenza B).

De beste adviezen bij een griepgolf? Handen wassen om verspreiding en besmetting tegen te gaan, kamers regelmatig luchten en papieren zakdoekjes gebruiken.
Provincie:
Tag(s):