donderdag, 23. oktober 2008 - 14:15

Lichthinder in kaart gebracht

Soest

Eind september 2008 heeft de aftrap van de lichthinderinventarisaties in Amersfoort, Soest en Eemnes plaatsgevonden. Inwoners hebben, ondersteund door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), locaties waar sprake is van lichthinder geïnventariseerd en op een digitale kaart op internet gezet.

In het kader van de Nacht van de Nacht (zaterdag 26 oktober) heeft de NMU, samen met de deelnemende gemeenten de stand van zaken opgemaakt.

De meldingen van lichthinder in Amersfoort betroffen vooral openbare en reclameverlichting. Wethouder Gerda Eerdmans heeft laten weten deze meldingen serieus te nemen en haar ambtenaren gevraagd een actieplan op te stellen. Aan de hand daarvan zal de wethouder bekend maken waar Amersfoort zijn prioriteiten legt.

Wethouder Krijger van Soest heeft de lichthinderinventarisaties bekeken en wat hem vooral opvalt is �het onnodig laten branden van verlichting bij sportvelden. De molen trekt 's nachts geen bezoekers dus hoeft niet in het volle licht. Ook de verlichting bij het vliegveld/bedrijfsterrein Soesterberg-Noord kan mogelijk minder. Verder zouden mensen aangesproken kunnen worden op de noodzakelijkheid van reclameverlichting en bij de waterzuivering gaat het proces ook wel door met minder kunstlicht.� De wethouder gaat binnenkort samen met een aantal inzenders van de ‘lichthinderplekken’ om de tafel om deze met hen te bespreken. In Eemnes zijn de meldingen niet zo talrijk.
Provincie:
Tag(s):