woensdag, 11. juni 2008 - 16:40

Limburger Jan Steen wint Vaderdagtrofee

Amsterdam

Jan Steen uit Limburg, oud-militair, piloot en vader, heeft de jaarlijkse Vaderdagtrofee m/v 2008 ontvangen. De trofee werd aan Steen toegekend, omdat hij gelijk kreeg van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in zijn klacht tegen Defensie over het onderscheid dat Defensie maakt op grond van geslacht door mannelijke militairen met kinderen jonger dan 5 jaar, anders dan vrouwelijke militairen, niet vrij te stellen van missies naar het buitenland.

Dat maakte de jury voor de Vaderdagtrofee m/v woensdagmiddag in een bijeenkomst in Amsterdam bekend, waar de trofee – een schilderij – aan hem werd uitgereikt. Jan Steen was een van drie door de jury genomineerde kandidaten voor het winnen van de trofee in 2008. Naast Steen waren vakbondsonderhandelaars Marcel Matser en Bruno Groen (verlenging vaderschapsverlof) en Hugo Borst (serie Vaders en Zonen) genomineerd.

Wat uiteindelijk de doorslag gaf in de keuze van de jury voor Jan Steen, was dat het bij hem ging om een persoon van 'vlees en bloed' die in een dilemmasituatie heeft gekozen voor zijn rol en betekenis als vader. Jan Steen laat op die manier op niet mis te verstane wijze zien hoe belangrijk vaders zijn - óók voor jonge kinderen - én dat vaders in een situatie van tegenstrijdige belangen een principiële keuze maken in het belang van hun kind. Een dergelijk voorbeeld vervult een belangrijke voorbeeldfunctie en kan – zo hoopt de jury - daarnaast een maatschappelijke discussie over belang en betekenis van vaderschap op gang brengen die de in dit specifieke geval gemaakte individuele keuze ver overstijgt.
Provincie:
Tag(s):