vrijdag, 10. oktober 2008 - 21:21

Limburgse hulpverleners maken zich op voor hoog water

Venlo

In heel Limburg zijn hulpverlenende en bestuurlijke organisaties druk in de weer met de voorbereidingen voor de grootschalige rampenoefening Rainbow. Die vindt plaats op 4 november a.s. en moet de vele betrokken partijen voorbereiden op hun taken bij (extreem) hoogwater.

De oefening Rainbow maakt deel uit van een landelijke oefenweek, die voortkomt uit het project Taskforce Management Overstromingen. De oefening is erop gericht om partijen zoals overheden en hulpdiensten beter met elkaar te laten samenwerken tijdens grootschalige overstromingen. In Limburg beoefenen brandweer, politie, GGD, gemeenten, waterschappen, Provincie, Rijkswaterstaat en andere instanties gezamenlijk de bestrijding van het wassende water.

Het waterschap beschermt haar inwoners, tot een wettelijk bepaald niveau, tegen hoogwater. Bij dreiging van hoogwater heeft het waterschap een eigen calamiteiten-organisatie om het Maaswater te bestrijden. Zo bouwt het waterschap demontabele kadewanden op, plaatst pompen en sluit coupures. Waterschap Peel en Maasvallei kan bij hoogwater een beroep doen op zo’n 200 vrijwillige kadewachten die de kades inspecteren. Er blijft altijd een kleine kans dat het toch misgaat. Mocht dat gebeuren, dan heeft het waterschap de juiste know-how om te voorspellen hoe het water zich zal gedragen, en hoe het water zo snel mogelijk weer bedwongen kan worden.
Provincie:
Tag(s):