vrijdag, 15. augustus 2008 - 17:33

LNV roept op tot vaccinatie blauwtong in Noord Nederland

Bierum

Minister Gerda Verburg van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) roept houders van geiten, schapen en runderen op om hun vee te vaccineren tegen Blauwtong. Het gaat alleen om die veehouders die dat nog niet gedaan hebben. Aanleiding voor de oproep is dat in Noord-Nederland 5 nieuwe gevallen van blauwtong besmetting zijn aangetroffen. Het zijn allemaal schapen bij bedrijven die niet deelnamen aan de vaccinatiecampagne tegen blauwtong, die vanaf mei loopt.

De bedrijven liggen verspreid over Groningen en Drenthe: Bedum, Bierum, Aduard, Scharmer en Balingen. Vorige week was de eerste besmetting van dit seizoen een feit, dat ging toen om een hobby-boer met runderen in Staphorst.

Bij aanvang van de vaccinatie campagne zijn er 6 miljoen vaccinatie-doses besteld. In juni heeft het ministerie van LNV nog eens een miljoen doses extra besteld. De eerste 300.000 doses van die laatste bestelling zijn nu beschikbaar.

Blauwtong komt voor bij herkauwers. Vooral schapen kunnen er ziek van worden en er ook aan doodgaan. Andere herkauwers zoals runderen, geiten, dromedarissen en wilde herkauwers) kunnen wel met het virus worden besmet, maar worden meestal niet ziek. De ziekte is ongevaarlijk voor mensen. .
Provincie:
Tag(s):