zaterdag, 12. april 2008 - 20:59

Lokfiets boekt succes in strijd fietsendieven

Drachten

De politie Fryslân heeft in Drachten van 25 maart tot 5 april zogenaamde lokfietsen ingezet in de strijd tegen de veelvuldige fietsendiefstallen. Het doel van deze actie was om zoveel mogelijk fietsendieven aan te houden, in de verwachting dat daardoor in Drachten het aantal fietsendiefstallen vermindert. De lokfietsen bleken in trek, zo zijn tijdens de actie 11 verdachten aangehouden op verdenking van fietsendiefstal, betrokkenheid bij deze diefstal of heling.

Uit onderzoek door de politie blijkt dat in Drachten vaak fietsen worden gestolen op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals winkelcentra, busstations en in de directe omgeving van uitgaansgelegenheden. In 2007 werd er in Drachten 447 keer aangifte gedaan van de diefstal van een fiets. Op basis van deze aangiften konden vier locaties en tijden worden onderscheiden, waar relatief veel fietsen worden gestolen.

Tijdens de twee actieweken werd, na overleg met het Openbaar Ministerie, gebruik gemaakt van een lokfiets. Deze fiets werd op verschillende tijden geplaatst op de vier locaties waar relatief veel fietsendiefstallen plaatsvinden. Door deze werkwijze konden zeven verdachten, in de leeftijd van 14 tot en met 33 jaar en veelal afkomstig uit Drachten, worden aangehouden. Daarnaast werden er nog vier verdachten aangehouden op verdenking betrokkenheid bij de diefstal of heling. Van alle 11 verdachten waren er acht minderjarig. Na verhoor en een proces-verbaal mochten alle 11 verdachten het bureau weer verlaten. Tijdens de actie werden ook een 23-jarige man en een 22-jarige vrouw uit Drachten aangehouden. In de woning van de twee vonden de agenten twee gestolen motorfietsen en een kleine hoeveelheid harddrugs. De motorfietsen en drugs werden in beslag genomen.

De politie zal zeker een vervolg geven aan deze twee actieweken. Het is de bedoeling dat de lokfiets vaker wordt ingezet. Ook door een nog intensievere samenwerking met diverse partners, zoals de gemeente Smallingerland, de Stichting Veiligheidszorg Smallingerland en rijwielhandelaren wordt geprobeerd om een daling van het aantal fietsendiefstallen te realiseren.
Provincie:
Tag(s):