woensdag, 22. oktober 2008 - 21:18

Losse lampjes op fiets mag vanaf 1 november

Leiderdorp

Met het korter worden van de dagen en het slechter worden van het weer is voor fietsers de tijd weer aangebroken om zich in het verkeer te laten zien. Vaste verlichting is daarvoor nog altijd het beste, maar losse lampjes mogen vanaf 1 november ook. Op je jas, tas of lichaam. Zolang ze maar goed zichtbaar zijn. Door dit gebruiksgemak kan iedere fietser zich laten zien. De politie Hollands Midden kent dan ook geen pardon meer bij geen of onjuiste verlichting. Dit levert een bekeuring op.

Vanaf 1 november zijn er nieuwe regels voor fietsverlichting. Naast vast licht op je fiets mogen losse lampjes nu ook! Losse lampjes mag je op het bovenlichaam bevestigen of aan kleding of tas en moeten goed zichtbaar zijn. Het licht mag bijvoorbeeld niet op de armen of benen. Verlichting is voor wit of geel en achter rood. Verder moet het licht recht vooruit en recht achteruit schijnen en mag het niet knipperen. Dat betekent ook dat het niet mag worden afgeschermd door bijvoorbeeld verschuivende kleding. Het licht moet branden als het donker is en bij slecht zicht overdag, bijvoorbeeld bij mist.

De politie Hollands Midden let op het voeren van de juiste verlichting. Niet alleen in het belang van de verkeersveiligheid in het algemeen, maar ook die van de fietser zelf. Het zorgt ervoor dat obstakels op de weg beter te zien zijn, anderen je beter kunnen zien en je veilig thuis komt. Bij goede verlichting is er nu eenmaal minder kans om slachtoffer te worden van een verkeersongeval. Geen verlichting of niet de juiste verlichting kan een bekeuring opleveren van minimaal 20 euro.
Provincie:
Tag(s):