zondag, 3. augustus 2008 - 15:04

Luchtdrukwapen een 'moordwapen'

Amsterdam

Luchtdrukwapens lijken een nieuw probleem te worden, nu fabrikanten de wapens steeds krachtiger maken. Kocht je vroeger een luchtdrukwapen om op zolder met je vriendjes op een kartonnen schietschijf te schieten, tegenwoordig worden de wapens in het buitenland gebruikt op de jacht naar wilde dieren.

In de Telegraaf van zondag waarschuwt het Landelijk Platform Vuurwapens (LPV) voor een toename van dit soort zware wapens onder luchtdrukfanaten. Paul Gademan van het LPV spreek in de krant over een 'zorgwekkende ontwikkeling' en wil daarom de hiaten in de Nederlandse vuurwapenwet zo snel mogelijk dichten zodat ook deze wapens zo snel mogelijk onder de vuurwapenwet vallen. Incidenten met dodelijke afloop hebben zich nog niet voorgedaan. Maar dat is volgens de LPV een kwestie van tijd.

De nieuwe huidige generatie luchtdrukwapens is bijna net zo krachtig als sommige vuurwapens. Het platform maakt zich nog het meest bezorgd om de pcp-buksen. Deze wapens werken op perslucht en schieten kogels af tot een diameter van negen millimeter. Sinds 1997 maakt de Nederlandse wet geen onderscheid meer tussen lichte en zware luchtdrukwapens.
Provincie:
Tag(s):