dinsdag, 26. augustus 2008 - 16:45

Luchthaven Lelystad oogst eigen biobrandstof

Lelystad

Lelystad Airport heeft dinsdag voor het eerst op het luchthaventerrein koolzaad geoogst dat zal worden gebruikt als grondstof voor het maken van biodiesel. De biodiesel zal worden gebruikt voor het wagenpark van de luchthaven. Dit heeft de luchthaven dinsdag 26 augustus bekendgemaakt.

Met het verbouwen van koolzaad loopt de luchthaven vooruit op milieumaatregelen die zij in de toekomst wil toepassen om de uitstoot van CO2 te compenseren. Door de raffinage van het koolzaad ook In Flevoland te laten plaatsvinden, wordt voor het transport ook weinig energie verbruikt.

Primeur
Lelystad Airport is de eerste luchthaven in Nederland die op eigen terrein koolzaad heeft gekweekt. Hiervoor is ca. 10 hectare landbouwgrond gebruikt. De geschatte opbrengst van ca. 15.000 liter is ruim voldoende voor het gebruik van eigen voertuigen van de luchthaven.

Inmiddels rijden al enkele voertuigen op deze biodiesel. Als de proef slaagt, overweegt Lelystad Airport om het volledige landbouwareaal van ca. 100 hectare van de luchthaven voor de productie van koolzaadolie te gebruiken.

Dit komt neer op een jaarproductie van circa 150.000 liter biodiesel. Biodiesel kan in pure vorm of vermengd met traditionele dieselolie als brandstof gebruikt worden.
Provincie:
Tag(s):