woensdag, 6. februari 2008 - 13:15

Luchtoorlogsmuseum Crash krijgt nieuw onderkomen in Fort

Haarlemmermeer

Fort Aalsmeer in Rijsenhout wordt het nieuwe onderkomen van Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45. Dit hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer besloten. Crash is nu nog gevestigd in Lisserbroek maar moet op korte termijn verhuizen omdat de eigenaar deze loods en de grond heeft verkocht aan een projectontwikkelaar.

Crash heeft dus dringend vervangende ruimte nodig. Volgens wethouder Herman Tuning zit Crash in Fort Aalsmeer, dat gemeentelijke eigendom is, ‘’op rozen’’. Crash zelf denkt er precies zo over.

Crash, dat geheel op vrijwilligers draait, is een stichting, opgericht in 1991 onder de naam ‘’Crash Research in Aviation Society Holland 1940-1945’’, . Het museum Crash was in de periode 1996-2001 in Abbenes gevestigd en in de afgelopen zeven jaar in Lisserbroek waar het meer ruimte tot zijn beschikking kreeg.

De stichting Crash verricht onderzoek naar de geschiedenis van vliegtuigen en de bemanning die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergehaald en legt contacten met de nabestaanden.
Het doel van het museum, waarin de resultaten van het onderzoek zijn te bewonderen, is drieledig: de nagedachtenis aan de veelal dramatische gebeurtenissen en gesneuvelde militairen, de bevolking kennis laten maken met het verhaal en de mensen achter het drama en ondersteuning van het onderwijs over de Nederlandse geschiedenis.

Het belang van Crash voor Haarlemmermeer wordt onderschreven door het college en de gemeenteraad. Een raadsmeerderheid heeft er al enkele keren op aangedrongen het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum te betrekken bij de plannen voor het Museumpark: een samenvoeging van de historische musea in Haarlemmermeer waarvoor een haalbaarheidsonderzoek wordt verricht. De mogelijkheid dat Crash een plek krijgt in het Museumpark is na de verhuizing naar Fort Aalsmeer nog steeds aanwezig. De verhuizing is voor onbepaalde tijd.
Provincie:
Tag(s):