maandag, 1. september 2008 - 10:24

Luis in je haar? Kammen maar!

De Bilt

Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo - vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een netenkam is dan de beste aanpak. Dat is de belangrijkste boodschap van de informatiecampagne die op 1 september van start gaat.

Na de zomervakantie lijkt het vaak alsof er een hoofdluisepidemie is. Dat komt niet zozeer doordat hoofdluis dan meer voorkomt, maar doordat veel scholen dan luizencontroles houden. Kinderen hebben dan ook vaak hoofdluis zonder het te weten. Ze besmetten zo andere kinderen, want hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een kind vaak (laten) controleren scheelt een hoop rompslomp. Want hoe sneller u erbij bent, hoe sneller u de hoofdluis kunt bestrijden.

Zodra u hoofdluis vindt, zijn twee dingen belangrijk: de luizen bestrijden én ervoor zorgen dat ze niet terug komen. De beste manier om hoofdluis te bestrijden is de 'kammethode': gedurende twee weken het haar elke dag grondig kammen met een netenkam.

Hoofdluis is nooit helemaal te voorkomen. De hoofdluis kan op elk hoofd gaan zitten, met hygiëne heeft dat niets te maken. Het helpt wel als u ervoor zorgt dat kinderen geen kammen, mutsen, hoofddoekjes of haarspeldjes met elkaar delen.
Provincie:
Tag(s):