dinsdag, 15. april 2008 - 13:08

Luisteren naar je 'eigen gezeik'

Rotterdam

Goedaardige prostaatvergroting treft veel mannen op leeftijd en belemmert vaak de plasbuis. Tim Idzenga heeft een manier gevonden om de weerstand van de plasbuis te meten met geluid namelijk via een microfoon onder het scrotum.

Het geluidsspectrum van de plasstraal hangt samen met de mate waarin de plasbuis dichtgedrukt wordt. Het bedrijf IQ+ Medical BV gaat een commercieel systeem ontwikkelen. Idzenga promoveert 16 april aan het Erasmus Medisch Centrum.

Oudere mannen met plasproblemen hebben vaak last van een goedaardige prostaatvergroting, ofwel 'Benigne Prostaat Hyperplasie' (BPH). De zwakke urinestraal kan echter ook veroorzaakt worden door een zwakke blaas, waartegen een prostaatoperatie niet helpt.

Katheter
Wanneer BPH bij een patiënt vermoed wordt, worden de urinestroom en de blaasdruk gemeten door een katheter via de plasbuis in de blaas te schuiven. Dat onderzoek is tijdrovend, niet zonder infectiegevaar en onaangenaam.

Daarnaast wordt het slechts bij een deel van de patiënten met BPH-klachten uitgevoerd. Er is dus vraag naar een eenvoudige, pijnloze meetmethode om de weerstand in de plasbuis en de locatie ervan te bepalen.

Plasgeluid
Tim Idzenga kwam op het idee het geruis van de urinestroom in de plasbuis als maatstaf te nemen voor de doorstroming. Het meten deed hij door een microfoon tegen het perineum, tussen scrotum en anus, te drukken. Het frequentiespectrum van het geluid bleek samen te hangen met de vernauwing van de plasbuis.

Uit het opgenomen plasgeluid kan de mate van vernauwing worden afgeleidt. In samenwerking met het bedrijf IQ+ Medical BV wordt voor deze vinding een octrooi aangevraagd.

Test
De methode zal worden getest bij de polikliniek Urologie van het Erasmus MC. Patiënten met plasproblemen zullen naast de standaard methode ook moeten plassen met een microfoon tegen het perineum.
Categorie:
Tag(s):