dinsdag, 26. augustus 2008 - 22:01

Maartenskliniek beste specialistische ziekenhuis van Nederland

Nijmegen

De Sint Maartenskliniek is het beste specialistische ziekenhuis van Nederland en behaalt de hoogste score van alle ziekenhuizen. Dit blijkt uit de vijfde editie van AD Ziekenhuis Top 100 die vrijdag 22 augustus verscheen.

De Top 100 helpt patiënten in het beoordelen van ziekenhuizen in Nederland op hun prestaties.

De Maartenskliniek ontving 84 procent van de punten die er voor haar te behalen waren. Dit is de hoogste score van Nederland. Omdat de Maartenskliniek geen algemeen ziekenhuis is - zij is gespecialiseerd in orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde - zijn niet alle criteria in het onderzoek op haar van toepassing. Daarom wordt de Maartenskliniek niet meegenomen in de Top 100 maar presenteert het AD de specialistische ziekenhuizen in een buitencategorie.

Opvallend zijn de hoge scores van de Maartenskliniek op patiënt-tevredenheid en kindvriendelijkheid. Patiënten geven de Maartenskliniek de volle 12 punten die te vergeven zijn voor deskundigheid, verzorging en communicatie. Eerder dit jaar kreeg de Maartenskliniek als enige ziekenhuis in de regio al een Smiley uitgereikt door de Vereniging Kind en Ziekenhuis, een keurmerk voor kindvriendelijkheid.

Het onderzoek beoordeelt de ziekenhuizen op 26 kwaliteitscriteria die door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de brancheorganisatie voor ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten zijn opgesteld. Daarnaast werden de reacties van meer dan 28.000 patiënten op independer.nl en de gegevens van de Vereniging Kind en Ziekenhuis over kindvriendelijkheid in het onderzoek opgenomen.

Steeds meer mensen kiezen bewust voor een ziekenhuis omdat daar meer kennis en ervaring aanwezig is dan in een ander ziekenhuis. Dit geldt zeker voor de 50.000 patiënten van de Sint Maartenskliniek die voor een groot deel van buiten de regio komen. De Sint Maartenskliniek is volledig gespecialiseerd in houding en beweging. Patiënten zien in deze specialisatie en omvang belangrijke voordelen.

De artsen hebben veel specifieke kennis opgebouwd, bijvoorbeeld over de knie of rug, een bepaalde reumatische aandoening of revalidatiemethode. Daarnaast kunnen ze bogen op ruime ervaring omdat ze veel patiënten voor eenzelfde aandoening behandelen.
Provincie:
Tag(s):