donderdag, 25. september 2008 - 18:28

Maastrichtse cardiostick genomineerd voor zorgprijs

Maastricht

De Cardiostick van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ is genomineerd voor de Univé Paludanus Prijs, de landelijke kwaliteitsprijs voor zorg. De Univé Paludanus Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een instelling of organisatie die met een bijzonder project de kwaliteit van zorg verbeterd. De patiënt/consument moet hierin centraal staan.

De Cardiostick is een USB-stick in de vorm van een creditcard, die naast persoons- en verzekeringsgegevens ook medische informatie bevat over pacemaker/ICD, hartkleppen, hartoperatie, ritmestoornissen, holter, trombosedienst, röntgenfoto’s, ECG’s en scans. Als de USB-stick wordt ingeplugd, verschijnt automatisch een noodpagina met deze voor de arts belangrijke gegevens. Dit nooddossier is in vier talen beschikbaar. De patiënt is de eigenaar van de stick en kan zelf met een wachtwoord privé-gegevens opslaan. Hij of zij kan een arts ook toestemming geven het medische dossier aan te vullen.

Het grote voordeel van de Cardiostick is dat overal ter wereld in een noodsituatie een arts de medische gegevens van een patiënt kan oproepen. Dit voorkomt dubbele onderzoeken en verkleint de kans op medische fouten. Bij de patiënt neemt de angst op complicaties in noodsituaties aanzienlijk af. Zo’n 500 hart- en vaatpatiënten dragen de Cardiostick inmiddels bij zich.
Provincie:
Tag(s):