donderdag, 13. november 2008 - 10:24

Maastrichtse scholieren openen digitale snelweg met Nicaragua

Maastricht

Donderdagmiddag presenteren leerlingen van de Maastrichtse basisscholen Emile Wesly en OBS Elckerlijc Boschpoort een primeur in het Nederlandse basisonderwijs. Als eersten in Nederland werken de leerlingen in de bovenbouw van deze scholen met een speciale laptop voor het onderwijs: de XO. Deze mini-laptop is speciaal voor het onderwijs ontwikkeld door 'One Laptop Per Child' (OLPC). Deze internationale organisatie heeft de afgelopen jaren in meer landen positieve ervaringen opgedaan met de XO, niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in rijkere westerse landen, meldt de gemeente Maastricht. 



Tegelijkertijd met de start in Maastricht leren vijftien leerkrachten in de Nicaraguaanse stad Rama deze maand hoe zij de XO-laptop binnenkort ook in hun eigen klas kunnen gebruiken. De Maastrichtse leerlingen kunnen zo in contact komen met hun leeftijdsgenoten in Rama. De introductie in Rama wordt begeleid door de Stichting Stedenband Maastricht-Rama en stichting OpenWijs.nl . Dit project is een volgende stap tot een betere onderwijssituatie en een intensivering van uitwisselingen tussen Maastricht en Rama. 



De twee Maastrichtse scholen zijn al langer actief op het terrein van de internationale samenwerking. Zo heeft de OBS Elckerlijc Boschpoort al meer dan tien jaar een scholenband met de escuela Holanda in Rama en ondersteunde de Emile Weslyschool er de afgelopen jaren verschillende (onderwijs-) projecten. 

Het project is een initiatief van de Emile Weslyschool, OBS Elckerlijc Boschpoort, de Stichting Open Wijs, de stichting Stedenband Maastricht-Rama en de gemeente Maastricht. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Maastricht en sluit aan bij de Millenniumdoelen-campagne van de gemeente. 

Provincie:
Tag(s):