vrijdag, 25. april 2008 - 21:49

Makelaars staan voor belangrijke keuze

Nooitgedacht

Hoe benader je in de huidige tijd een consument? Dat is de vraag van de NVM makelaars Zuidoost Drenthe en dus kwamen afgelopen vrijdag ruim 120 Drentse makelaars af op een symposium met de titel ‘Drukwerk of Digitaal’, dat de Beursvereniging Zuidoost-Drenthe van de NVM organiseerde in het Hof van Saksen.

Er werd ingegaan op themavragen als, via welke weg willen wij in de toekomst onze klanten benaderen: via internet, via het huis-aan-huis blad, of wellicht door middel van een combinatie van beide? En hoe willen wij onze toegevoegde waarde als NVM-Makelaars laten zien in de opkomende concurrentie van internet?

Hiervoor waren drie gastsprekers uitgenodigd om hun visie op dit vakgebied te verwoorden. Directeur Gijs Lensink van de NDC mediagroep en marketingmanager Jeroen Wilhelm van internetsite Funda.nl prezen logischerwijs vooral de vele mogelijkheden van hun eigen producten aan.


Roel Schoemaker van onderzoeksbureau Motivaction International zette de aanwezigen echter flink aan het denken met zijn oproep tot segmentatie. “Stap af van het kijken naar huizen, maar kies voor een vast concept, zoals startersmakelaar, seniorenmakelaar, aankoopmakelaar of nieuwbouwmakelaar.� Dat kwam met name hard aan bij de vele kleinere makelaarskantoren die stelden het totale verkooppakket hard nodig te hebben om rendement uit hun onderneming te kunnen halen. Makelaar Schoo uit Assen verwoordde dat gevoel. “Ik zit nu twintig jaar in het vak en ben van mening dat voor grotere kantoren segmentatie mogelijk is, maar voor kleine bedrijven kan zoiets niet uit. En vergeet niet dat we het hier wel over 70 tot 80% van de makelaarskantoren hebben.�

Jaap ten Hoor, voorzitter van de organiserende Beursvereniging, zette de boel daarna op scherp door aan te geven dat naar zijn mening makelaars veel meer moeten uitgaan van wat de klant wil, dan van hun beschikbaar aanbod. Wilhelm was het daar hartgrondig mee eens. “Door de komst van internet is het vak van makelaar behoorlijk veranderd. Specialiseer je en denk vanuit de klant.�
Provincie:
Tag(s):