zondag, 21. september 2008 - 22:26

Mammoet terug in Westerveld

Westerveld

Dinsdag zet een levensechte mammoet voet op Westervelds grondgebied. Het Archeologisch Centrum West-Drenthe is in het bezit gekomen van de mammoet die sinds 1995 onderdeel uitmaakt van de collectie van het Natuurmuseum in Groningen.

Na 60.000 jaar afwezigheid is de mammoet terug in Westerveld. De omgeving van Westerveld is al enige tijd in de ban van de mammoet. In het voorjaar van 2008 werd de expositie ‘De 5 mammoeten van Westerveld’ in het Archeologisch Centrum te Diever geopend. Onderdeel van de ijstijdententoonstelling zijn de 5 mammoet resten die in 1988 zijn gevonden in het beekdal van de Wapserveense Aa bij Nijensleek.
Sinds de opening hebben al ruim 3000 bezoekers kunnen genieten van deze spannende en zeer educatieve tentoonstelling. Deze is in ieder geval nog te zien tot en met de herfstvakantie.

De mammoet wordt dinsdag 23 september in het kader van een speciale operatie uit het Natuurmuseum Groningen gehaald. Door een deel van de zijgevel van het museum te verwijderen, kan de mammoet uit het gebouw worden getild. Op een dieplader wordt het ‘beest’ vervolgens naar Westerveld gevoerd. In afwachting van een nieuw te maken expositie over de verschillende ijstijden, die het Westerveldse landschap ooit hebben gevormd, gaat de mammoet in de opslag, in een korte winterslaap tot het voorjaar van 2009. Dan gaat zij, met het bijbehorende kalf, onderdeel uitmaken van permanente ijstijden tentoonstelling.

Het transport van dit bijzondere cadeau van het Natuurmuseum wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Drenthe, de gemeente Westerveld en het Recreatieschap Drenthe. Een bijzondere bijdrage aan het project wordt ook geleverd door Hoogwerker- en Kraanbedrijf Freddy Pertien uit Slochteren. Dankzij de geavanceerde apparatuur van dit bedrijf kan de mammoet uit het Museum worden getild. Dit fraai staaltje dienstverlening krijgt het Archeologisch centrum cadeau van Pertien!
Provincie:
Tag(s):