vrijdag, 27. juni 2008 - 8:08

Man dreigt zaak op te blazen met granaat

Zwaag

Op donderdagmiddag 26 juni 2008 omstreeks 16.10 uur kreeg de politie een melding dat een man op de Kosterstuin in Zwaag zou staan met een handgranaat in zijn handen. De man dreigde de pin eruit te trekken en de zaak op te zullen blazen. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

Toen de politie ter plaatse kwam bleek de man zich in een woning aan de Kosterstuin te hebben teruggetrokken. Even later kwam de man naar buiten. Hier kon hij worden aangehouden. Onderzoek in de kleding van de man leverde geen wapens of explosieven op.

Ook werd de auto van de man onderzocht. Ook dit leverde niets op. Wel werd in de directe omgeving in de bossages een handgranaat aangetroffen. De politie doorzocht vervolgens de woning waarin de man zich had teruggetrokken en in de eigen woning van de man, een stuk verderop in de straat. In beide panden werden geen wapens of explosieven aangetroffen.

Evacuatie straal 100 meter
Gedurende de gehele operatie werden bewoners van panden in een straal van ongeveer 100 meter geëvacueerd. Het ging om ruim twintig woningen waarvan de bewoners bij familie en kennissen werden ondergebracht. Enkele bewoners werden in een hotel gehuisvest.

GGD en EOC
Bij de actie werd ondersteuning verleend door de GGD, de brandweer en het Explosieven Opruimings Commando (EOC). Het EOC onderzocht het explosief. Het bleek om een niet gevaarlijke oefenhandgranaat te gaan. Overigens is het bezit van deze granaat wel strafbaar.

De verdachte, een 46-jarige man uit Hoorn, werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Zijn motieven en de herkomst van de granaat zijn nog onduidelijk.
Provincie:
Tag(s):