woensdag, 4. juni 2008 - 22:41

Man uit Almere hoofdverdachte in omvangrijke drugssmokkelzaak

Almere

In een internationaal onderzoek van de dienst Nationale Recherche en FIOD-ECD naar grondstoffen voor de productie van synthetische drugs zijn afgelopen woensdag twaalf personen aangehouden in Nederland en één persoon in Duitsland. Zij zijn vermoedelijk betrokken bij de organisatie en financiering van een internationaal drugstransport vanuit Pakistan naar Australië en een transport vanuit Congo naar België. Dit heeft het Landelijk Parket in Rotterdam bekend gemaakt.

De verdachten zijn 12 mannen en 1 vrouw in de leeftijd van 35 tot 66 jaar uit Almere, Amsterdam, Zaandam, Alphen aan de Rijn, Zwaag en Duitsland. De officier van justitie heeft de overlevering verzocht van de in Duitsland aangehouden man.

In het onderzoek is nauw samengewerkt met de Australische Federale politie. Zij hebben in hun onderzoek drie verdachten aangehouden in Australië en Thailand.

Een 42-jarige man uit Almere wordt gezien als de hoofdverdachte, die vermoedelijk verantwoordelijk is voor het voorbereiden en uitvoeren van de smokkel van één of meer partijen efedrine. Op 31 mei 2006 werd een partij efedrine tijdens een levering onderschept in Antwerpen. Deze partij van ruim 92 kilo Efedrine was verpakt in drie grote balen meel en verborgen in de kofferbak van een auto. Twee personen werden aangehouden. Eén van hen was in het bezit van 55.000 euro. Uit de vervoersdocumenten en het onderzoek was op te maken dat de partij afkomstig was uit Congo en mogelijk bestemd was voor Nederland. Het vermoeden is dat deze partij in opdracht van de hoofdverdachte is geleverd.


Uit nader onderzoek is naar voren gekomen dat een transport van Efedrine vanuit Congo naar Australië is voorbereid maar mede door problemen met de leverancier en de onstabiele situatie in Congo was komen stil te liggen. De verdachten verplaatsen hierdoor de aandacht naar Pakistan. In juli 2007 is van hieruit een proefzending met basmatirijst in een zeecontainer naar Australië gestuurd. Deze container is op 4 oktober 2007 aangekomen. Vervolgens zijn voorbereidingen getroffen om een tweede container met daarin een partij efedrine onder een deklading rijst vanuit Pakistan naar Australië te transporteren. Deze container is vrijdag 25 april jl. aangekomen.

De Australische autoriteiten hebben in een eigen strafrechtelijk onderzoek deze container onderschept en drie verdachten aangehouden, die vermoedelijk op grote schaal handelden in stoffen bestemd voor de illegale productie van metafetamine. Twee van hen zijn in Australië aangehouden en de eerdergenoemde Engelse contactpersoon is op hun verzoek in Thailand aangehouden.

Bij doorzoekingen van de woningen en verblijfplaatsen van de verdachten in Nederland zijn zes vuurwapens, een nog onbekende hoeveelheid geld, administratie, communicatiemiddelen en laptops in beslag genomen
Alle verdachten zijn door de rechter commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld. Alle verdachten zitten in ‘beperkingen’.
Provincie:
Tag(s):