donderdag, 6. november 2008 - 18:03

Man uit Almere mogelijk brein in drugslijn met Zuid-Amerika

Meppel

Met de aanhouding van een 42 jarige inwoner van Almere denkt de politie Drenthe en het Openbaar Ministerie (OM) in Assen de organisator in handen te hebben van meerdere drugstransporten van Zuid-Amerika naar Europa. Veel drugskoeriers werden geronseld in Meppel of omgeving. Meerdere verdachten zijn aangehouden. Dit heeft het OM vandaag bekend gemaakt.

Aanleiding voor dit onderzoek waren signalen uit Meppel dat personen, die betrokken waren bij eerdere drugstransporten vanuit Zuid-Amerika, nog steeds actief waren in het ronselen van koeriers. In 2006 was daar n.a.v. de aanhouding van enkele Meppelse drugkoeriers in Zuid-Amerika, al onderzoek naar gedaan. Dit onderzoek resulteerde destijds niet in het kunnen opsporen van alle verdachten achter deze transporten.

Uit het verdere politieonderzoek kwam naar voren dat er tussen 2003 en 2008 meerdere drugstransporten zijn geweest van Zuid-Amerika naar Europa door koeriers uit Meppel en omgeving. In totaal schat de politie dat er via deze lijn vele tientallen kilo’s drugs Europa zijn binnengesmokkeld. De koeriers ontvingen per transport een bedrag van € 1500,- tot € 5000,-. Een aantal koeriers zijn de afgelopen jaren aangehouden in Zuid-Amerika en Amerika.

De man uit Almere, oud inwoner van Meppel, is na uitgebreid speurwerk eind juni aangehouden. Hij wordt verdacht van het organiseren van meerdere drugstransporten. Bekenden van verdachte ronselden koeriers en zorgden voor het transport naar vliegvelden in Nederland en Frankrijk. Een 30 jarige inwoner van Willemsoord wordt daarin gezien als belangrijke schakel. Ook hij is in juni aangehouden.

Op verdenking van betrokkenheid bij deze drugssmokkel zijn verder nog vijf verdachten uit Meppel en één verdachte uit Utrecht aangehouden. Deze verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten gesteld. Het onderzoek is nog niet afgerond. Een enkele verdachte moet nog worden aangehouden.
Bij een aantal huiszoekingen nam de politie administratieve bescheiden, GSM’s en computers in beslag. Drugs en geld zijn niet gevonden.
Provincie:
Tag(s):