donderdag, 10. juli 2008 - 21:14

Man veroordeeld tot 15 jaar cel voor bijlmoord op station

Breda

Voor de rechtbank in Breda is donderdag een 42-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging voor het doden van de 22-jarige Thijs Geers op het treinstation in Roosendaal.
De 22-jarige man werd in september 2007 met een bijl vermoord. De 42-jarige verdachte heeft een bekentenis afgelegd.

De man, is op 8 september 2007 tot zijn daad gekomen, omdat hij de overtuiging had, dat hij als wreker van het kwaad een daad moest stellen tegen de onderdrukking van de Latijns-Amerikaanse bevolking door de Amerikaanse overheid. Verdachte, geboren in de V.S., maar woonachtig in Nederland, was oorspronkelijk van plan in Nederland een militair of politieman te doden. Hij koos uiteindelijk voor het doden van een – willekeurige - man, die de leeftijd en het postuur had voor militaire dienst. 



Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum is gebleken, dat de man leed aan grootheidswaan. De rechtbank acht hem daarom verminderd toerekeningsvatbaar en vindt het onverantwoord om verdachte onbehandeld in de maatschappij te laten terugkeren. Wegens het beestachtige en zeer gruwelijke karakter van de moord vindt de rechtbank een gevangenisstraf van 15 jaar passend. Daarnaast wordt tbs met dwangverpleging opgelegd. De rechtbank adviseert de behandeling pas te laten beginnen na het uitzitten van tweederde deel van de gevangenisstraf.
Provincie:
Tag(s):