maandag, 9. juni 2008 - 13:47

Man zet beroving in scène

Noordwijk

Een man heeft tegenover de politie bekend dat een beroving op hem niet is gebeurd. Op donderdag 21 februari 2008, omstreeks 13.00 uur werd na een melding een man in de laadruimte van een bedrijfsbus op de parkeerplaats aan de Duindamseslag in Noordwijk aangetroffen.

Deze man verkeerde in ernstige ademnood door een strak vastgebonden voorwerp rond zijn hals.

Het slachtoffer deed aangifte van afpersing / poging tot moord c.q. doodslag en verklaarde dat hij al meerdere malen was bedreigd omdat zijn bedrijf voor een substantieel bedrag schulden had. Hij had de afspraak om op de parkeerplaats een geldbedrag aan een hem onbekende man te betalen. Daar werd hij – volgens zijn aangifte - beroofd van zijn geld waarna hij een zak over zijn hoofd kreeg en werd vastgebonden. Hij werd in zijn bus gegooid. Het slachtoffer kreeg ernstige ademnood maar zag kans met zijn mobiele telefoon 1-1-2 te bellen waarna de politie hem te hulp kwam.

's Avonds besloot de officier van justitie in overleg met de leiding van de korpsrecherche Politie Hollands Midden om vooralsnog geen grootschalig onderzoek op te starten. Een onderzoeksteam van de recherche Noordwijk onderzocht de zaak vervolgens verder. Uit het onderzoek bleek dat een aantal beweringen van de aangever niet klopte.

Het slachtoffer is recent nader gehoord, maar nu als verdachte van het doen van een valse aangifte. Hij bekende de beroving in scène te hebben gezet, om hiermee de recherche onderzoek te laten doen in de richting van zijn schuldeisers. Hij hoopte hiermee van zijn schuldeisers af te komen. De ontvreemde 4000 Euro bleek hij voor anderen doeleinden te hebben uitgegeven. Een proces-verbaal in verband met het doen van valse aangifte wordt opgemaakt en na afsluiting van het onderzoek zal door de officier van justitie worden besloten of de man hiervoor strafrechtelijk wordt vervolgd.Tevens werd de man erop aangesproken dat door zijn toedoen de politie onnodig kostbare tijd aan het onderzoek heeft besteed. Het Openbaar Ministerie en de politie wijzen erop dat zij bij onnodige politie-inzet onderzoekskosten kunnen verhalen op personen.
Provincie:
Tag(s):