dinsdag, 12. februari 2008 - 16:10

Marcouch: 'geen verblijfsvergunning voor strafbladhouders'

Amsterdam

De stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, Ahmed Marcouch wil dat van buitenlanders met een verblijfsvergunning elke vijf jaar wordt onderzocht of ze een gevaar vormen voor de samenleving.

Wie een strafblad heeft voor ondermeer straatroof of diefstal met geweld, krijgt van de IND geen verlenging van de verblijfsvergunning, is zijn voorstel. Het gaat dus niet om Nederlandse allochtonen, maar om buitenlanders met een verblijfsvergunning. En het gaat niet om overlast, maar om criminele daden. Ook vrouwenhandelaren uit Roemenië bijvoorbeeld, hebben te vrezen voor zo´n antecedentenonderzoek.

Marcouch gaat ervan uit dat het vooruitzicht op een antecedentenonderzoek de jongens intoomt. Hij zoekt mogelijkheden om te bereiken dat de welwillende allochtone jongeren en andere bewoners minder te lijden krijgen onder de daden van hun criminele buurtgenoten.

Het gaat erom de buurt te verheffen tot een gemiddeld Amsterdams peil. Marcouch kwam op de gedachte toen bleek dat de verblijfsvergunning van één van de geweldplegers uit de Mondriaangroep verlopen was en legde het op tafel tijdens een werkbezoek van Henk Kamp (Tweede Kamer, VVD).
Provincie:
Tag(s):