woensdag, 21. mei 2008 - 16:01

Marechaussee houdt tien personen aan voor grote diefstallen consumenten-elektronica

Schiphol

De Marechaussee heeft in een onderzoek naar diefstallen van grote partijen consumentenelektronica tien personen aangehouden.
Een team van 18 rechercheurs verrichtte onderzoek naar eind vorig jaar op een bedrijventerrein bij de luchthaven Schiphol gepleegde vrachtdiefstallen.

Door gebruikmaking van sleutels en toegangscodes verschaften gemaskerde daders zich toegang tot bedrijven en laadden daar grote partijen consumentenelektronica over in eveneens van diefstal afkomstige vrachtwagens. De gestolen goederen hebben een handelswaarde van ongeveer tien miljoen euro.

Tijdens onderzoek dat volgde stuitte de Marechaussee onder andere via internet op goederen die bij de diefstallen buit waren gemaakt. Op verschillende plaatsen in Nederland werden verdachten aangehouden en huiszoekingen gedaan, waarbij de rechercheurs ook een hennepplantage, grondstoffen voor GHB, XTC-pillen, munitie en andere gestolen goederen aantroffen. Zo werd onder andere in Heerhugowaard een inval gedaan in een loods, die van zogenaamde “jammers� was voorzien.

Deze jammers, die ten doel hadden opsporing van de gestolen goederen te verstoren, gaven een zodanig signaal af dat in de nabije omgeving veel bewoners klaagden over slecht functioneren van het telefoonverkeer. Onderzoek van het Agentschap voor Telecom wees uit dat de eerdergenoemde jammers oorzaak van de verstoring waren.

Na het betreden van de loods bleek dat deze vol stond met gestolen goederen, onder andere afkomstig van de vrachtdiefstallen op Schiphol.

Alle verdachten zijn aangehouden ter zake heling van de gestolen goederen, een aantal van hen zit nog in voorlopige hechtenis.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van het Openbaar Ministerie in Haarlem.
Provincie:
Tag(s):