dinsdag, 12. augustus 2008 - 18:27

Maria ten Hemelopneming met kruidenzegening

Ovezande

Op vrijdag 15 augustus midden in oogsttijd vieren we het feest van Maria ten Hemelopneming. Op deze dag wordt herdacht dat Maria na haar dood met lichaam en ziel door God in de hemel werd opgenomen. Maria is voor veel gelovigen in de Katholieke kerk de belangrijkste Heilige. Ze vertegenwoordigt het vrouwelijke, emotionele element binnen het geloof.

De afgelopen jaren is de aandacht voor Maria erg toegenomen en niet alleen in de kerk. Mariakapelletjes langs de weg krijgen volop aandacht, Mariaprocessies als in Zegge hebben de laatste jaren erg veel toeloop.

Ter ere van haar patrones is op vrijdagavond om 19.00 uur een bijzondere Mariaviering in de katholieke kerk in Ovezande (Hoofstraat 60). De kerk is nu bijna 150 jaar geleden opgedragen aan Beate Maria Virgo in coelum assumpta . Over het sterven van Maria is maar weinig bekend.

Volgens de legende zou Johannes in haar lege graf zeven kruiden hebben aangetroffen. Dat waren geneeskrachtige kruiden die hielpen bij het bestrijden van ziektes van mensen en dieren. Dat het om zeven kruiden gaat, heeft ook een betekenis. Zeven is in de kerkgeschiedenis het getal van de volheid.

In sommige landen was het gebruikelijk om een gewijd kruidenboeket in huis op te hangen. Dit ter bescherming tegen allerlei soorten onheil en door de geurige kruiden ook ter verwelkoming van gasten.

In de viering van het hoogfeest van Maria wil de Ovezandse kerk een stukje van deze traditie in ere herstellen. In de kerk is het graf van Maria met de geurende kruiden en planten te bewonderen. U zult in het graf ongetwijfeld de groene munt, kervel, lavendel, kamille en de geneeskrachtige engelwortel herkennen.

Onderdeel van de viering is de bijzondere “kruidenwijding�. Er wordt in verbondenheid met de schepping dank gezegd voor de vruchten van de aarde. Elk gezin krijgt een kruidenbuiltje mee naar huis. Iedereen is van harte welkom.
Provincie:
Tag(s):