donderdag, 28. februari 2008 - 16:01

Marine beëndigt deelname aan missie UNIFIL

Den Helder

Het bevoorradingsschip Hr.Ms. Amsterdam beëindigt per 1 maart haar deelname aan de missie UNIFIL-maritiem. Sinds half januari maakte ze deel uit van het internationale vlootverband dat het zeegebied voor de Libanese kust controleert op illegale wapentransporten en daarmee zorgt voor veiligheid en stabiliteit in de regio.

UNIFIL-maritiem is actief sinds de aanname van Veiligheidsresolutie 1701 in augustus 2006. Het doel van deze resolutie is stabilisering van de Libanese regio. Hiertoe is de ontwapening van Hezbollah en een effectieve controle van de grenzen om herbewapening te voorkomen essentieel. Ook heeft UNIFIL-maritiem geholpen met de training en wederopbouw van de Libanese kustwacht en marine.

Sinds eind 2006 heeft een Nederlands marineschip per tourbeurt deelgenomen aan UNIFIL-maritiem. Dat waren achtereenvolgens de multi-purposefregatten Hr.Ms. Van Galen en Hr.Ms. Van Speijk, het luchtverdedigings- en commandofregat Hr.Ms. De Ruyter en tenslotte het Fast Combat Support Ship Hr.Ms. Amsterdam; een snel bevoorradingsschip met uitgebreide capaciteiten voor patrouilletaken en boardingoperaties. Hr.Ms. Amsterdam zal haar reis voortzetten met een deelname aan het permanente NAVO-vlootverband Standing Nato Maritime Group, dat in de Middellandse Zee opereert.
Provincie:
Tag(s):