zondag, 24. augustus 2008 - 17:10

Massa domineert in Valencia en verslaat Hamilton en Kubica

Felipe Massa heeft de Grand Prix van Europa gewonnen op het stratencircuit van Valencia. De Ferrari-coureur was sneller dan Hamilton en de sterke BMW-coureur Kubica. Vierde werd Kovalainen, daarachter eindigden Trulli en Vettel. Raikkonen plofte zijn Ferrari-motor en beleefde kort daarvoor een dramatische pitstop waarbij hij een crewlid blesseerde. Andere coureurs die punten scoren zijn Glock en Rosberg. Met name het team van Toyota deelt een stevige klap uit aan concurrenten Renault en Red Bull Racing.

Met een buitentemperatuur van 29 graden Celsius is het heerlijk race-weer in Valencia. De dreiging van regen is ver weg. De coureurs Barrichello en Sutil besluiten vanuit de pitstraat te starten als de opwarm-ronde begint. Alle achttien coureurs komen goed weg en rijden een eerste officiële opwarmronde op het stratencircuit van Valencia. De coureurs rollen terug naar de startopstelling, met Massa dus op rechts zoals gisteren is veranderd.

De race gaat van start om drie minuten over twee, Massa heeft de beste start. Ook Kubica gaat goed mee. Iedereen komt goed door de eerste bochten. Kovalainen is Raikkonen voorbij in de strijd om plaats vier. De achtervleugel van Alonso wordt door de Japanner Nakaiima eraf gereden. Alonso verliest veel posities en hij wordt terug naar de pitbox gebracht, een drama voor de Spaanse supporters is een feit. De Renault-coureur viel nog nooit binnen de eerste ronde uit. Alonso’s achtervleugel wordt gerepareerd als Massa nog steeds aan de leiding gaat, Hamilton is echter sneller na twee ronden racen. Alonso is inmiddels uitgestapt en is de eerste officiële uitvaller door de touché van Williams-rijder Nakajima.

Na vijf ronden racen heeft Massa drie seconden voorsprong op Hamilton, daarachter volgt Kubica op ruim twee seconden. Vierde en vijfde liggen Kovalainen en Raikkonen. Vettel, Trulli en Rosberg liggen op puntenscorende posities. Glock is tijdens de startronden het verst naar voren geklommen, van dertien naar de tiende plaats. Sutil, die uit de pitstraat is gestart heeft de druk op zijn teamgenoot Fisichella opgevoerd. De coureurs voor de Nederlands-Indische combinatie liggen op plaats veertien en vijftien met Coulthard, Piquet Jr. en Barrichello achter zich.

Ondertussen laat Coulthard zich weer van zijn slechte kant zien. De Schot probeert Sutil in te halen, hij kwam van ver en het was vrijwel onmogelijk om de Duitster te passeren. Sutil stuur in en Coulthard toucheert hem, de Red Bull Racing-coureur spint en de Duitser rijdt rustig door. Als er tien ronden zijn geracet ligt Massa nog aan de leiding, Hamilton volgt op gepaste afstand. Daarachter knokken Kubica, Kovalainen, Raikkonen, Vettel en Trulli om plaats drie. De coureurs liggen binnen drie seconden van elkaar. Inmiddels is Sutil Fisichella gepasseerd en spint Barrichello weer op het stratencircuit.

In ronde veertien van de race staat het team van Ferrari buiten, Massa komt al binnen met zijn Ferrari, hij wisselt van harde band. Massa komt net voor Raikkonen terecht. De leiding in de race is in handen van Hamilton die meteen de snelste raceronde rijdt in ronde vijftien. Ook McLaren gaat zich voorbereiden op een pitstop, Hamilton komt in ronde zestien al binnen. Kubica gaat aan de leiding van de wedstrijd, Hamilton komt weer terug achter Raikkonen op de baan. Ook Vettel maakt zijn pitstop. Even later maakt ook raceleider Kubica zijn stop, Kovalainen komt aan de leiding. Raikkonen is ook binnen en komt achter Glock terug.

In ronde negentien komt leider in de race Kovalainen binnen voor zijn pitstop, hij komt terug voor Heidfeld maar moet sterk verdedigen ten opzichte van de Duitser. Massa is de nieuwe leider in de race, die iets uitloopt op Hamilton. Heidfeld komt binnen voor zijn eerste pitstop in ronde tweeëntwintig, de Duitser valt ver terug.

Met nog dertig ronden te racen moeten Glock op plaats vijf, Webber op tien, Button op twaalf, Fischella op dertien, Piquet Jr. op veertien en Barrichello op de laatste plaats nog een pitstop maken. Webber en Fisichella melden zich op de helft van de race voor hun pitstop bij hun teams. Glock, die rondrijdt op plaats vijf jaagt op Kovalainen maar de Duitse Toyota-coureur moet nog een pitstop maken. Hij maakt die stop in ronde eenendertig, hij wisselt naar de zachte band. Hij komt voor de deur bij Heidfeld terug op plaats negen.

Massa heeft 8.4 seconden voorsprong op Hamilton, die op zijn beurt ruim zeventien seconden voorsprong heeft op Kubica. Massa brengt de snelste raceronde naar een 1:38.840 in ronde vijfendertig. De Braziliaan maakt zijn laatste stop met nog twintig ronden te racen, bij het uitrijden komt de Braziliaan bijna in aanraking met Sutil. Massa valt terug naar plaats twee. De FIA maakt bekend dat het team van Ferrari onderzocht wordt aangezien tijdens de pitstop onveilig werd gehandeld. Hamilton maakt even later zijn pitstop, Vettel volgt. Een ronde later maakt Kubica zijn pitstop, ook hij wisselt naar de zachte band.

Sutil valt uit door zijn auto te parkeren in de bandenstapel. Kovalainen en Raikkonen knokken hevig om een podiumpositie, beide coureurs maken tegelijkertijd hun pitstop. Een drama voltrekt zich in de pitbox van Ferrari, de coureur rijdt te snel weg en neemt de man met de brandstofslang een meter mee. De man valt op de grond en ligt na het wegrijden van Raikkonen al op de brancard. Een Toyota-dokter komt helpen. Ondertussen komt het bericht binnen dat de eventuele straf voor Massa na de race bekend wordt gemaakt. Alom drama bij de Ferrari-pitstops. Even later is het drama compleet, Raikkonen ontploft zijn motor bij het opkomen van het rechte stuk. Een gele-vlag situatie is het gevolg. Raikkonen parkeert zijn bolide netjes buiten de racelijn.

Met nog negen ronden te racen is Massa de onbetwiste leider van de race. Hamilton volgt op ruim acht seconden, daarachter ligt Kubica op een podiumpositie. Kovalainen komt steeds dichterbij aan de Pool, die op zijn beurt voor Trulli en Vettel ligt.

Als er nog vijf ronden te racen lijkt Massa de race die vrij saai verliep te gaan winnen, Hamilton en Kubica lijken het podium te completeren. De vlag valt. Massa wint onbedreigd de Grand Prix van Europa. Het verbloemt een slecht weekend voor de Ferrari-pitbox. Hamilton pakt de tweede positie voor Kubica. Kovalainen, Trulli en de Duitsers Vettel, Glock en Rosberg delen de punten.
Categorie:
Tag(s):