zaterdag, 24. mei 2008 - 15:57

Massa pakt prestigieuze pole in Monaco

Felipe Massa is in zijn beste doen. De Ferrari-coureur was in Monaco sneller dan teamgenoot Raikkonen en McLaren-coureur Hamilton. Coulthard beschadigde zijn bolide nog door een touché met de vangrail en Fisichella en Piquet Jr. stelden teleur met een kwalificatieplaats in de achterhoede.

De kwalificatie begint op een droog circuit in Monaco. Het zonnetje schijnt in Monaco, in tegenstelling tot de vele weersvoorspellingen.

Het eerste kwalificatiedeel wordt geopend door Coulthard en Sutil. De Schot opent met een 1:18.539, als Vettel ook voor een snelle tijd gaat blijkt dat de jongeling veel sneller is dan de ervaren Red Bull Racing-coureur. Na vijftien minuten komen de eerste toppers op de baan. Kovalainen is meteen snel onderweg. Raikkonen volgt het voorbeeld van zijn landgenoot. Alleen de BMW-coureurs en Webber tezamen met Button moeten nog uit hun pitbox komen.

Rosberg zet een snelle tijd neer met een 1:16.116 als er nog tien minuten te kwalificeren zijn in kwalificatiedeel 1. Ondertussen vliegt Piquet Jr. kort van de baan bij Ste. Devote. De Braziliaan die onder druk staat bij Renault houdt zijn bolide echter schadeloos.

In Hamilton’s eerste snelle ronde pakt de McLaren-coureur meteen de snelste kwalificatietijd. Raikkonen, Massa, Rosberg en Kovalainen staan daar meteen achter. Als er nog vijf minuten te kwalificeren zijn in deel 1, staan Sutil, Piquet Jr., Nakjima, Bourdais en Fisichella in de gevarenzone. Kovalainen verscherpt de snelste tijd met ruim twee tienden. Nakajima rijdt zich voorlopig veilig, maar het lijkt niet genoeg te zijn voor de Japanse Williams-coureur.

Als de coureurs nog 1 minuut hebben is iedereen buiten, behalve Kubica, Kovalainen en Raikkonen. Trulli schiet naar de tiende plaats en is veilig. Piquet Jr. haalt het net niet, hij noteert een zestiende tijd. Bourdais haalt het ook niet, Sutil en Fisichella kunnen het ook niet klaarspelen. Een kleurloze kwalificatie voor de Italiaan die dit weekend zijn 200ste Grand Prix viert eindigt in een deceptie, hij zal morgen als laatste starten.

Het tweede kwalificatiedeel wordt na een volle minuut geopend door tweevoudig wereldkampioen Alonso. Ondertussen komt het bericht binnen dat Fisichella en Barrichello in de kwalificatie een dispuut hebben gehad, waardoor de FIA dit zal onderzoeken.

Raikkonen zet een verschrikkelijk snelle tijd, ondanks een flink moment in Rascasse neer met een 1:15.404 in zijn eerste ronde. Ferrari-teamgenoot Massa snoept daar nog eens drie tienden van af. Hamilton pakt de derde tijd. Kubica, die op de zachte band rijdt, klimt naar een zesde stek ook vandaag voorlopig sneller dan zijn teamgenoot Heidfeld. Met nog vijf minuten te kwalificeren in het tweede kwalificatiedeel staan Nakajima, Barrichello, Alonso, Heidfeld en Button in de gevarenzone.

De coureurs maken hun laatste pitstops om zich op te maken voor een laatste aantal snelle ronden. Alonso waagt nog een ultieme poging om zich in de top tien te kwalificeren. Er is nog slechts een tweetal minuten te kwalificeren als hij Rosberg schiet naar een prima tweede tijd. De Duitse Fin voelt zich uitstekend in Monaco. Trulli springt naar de zevende tijd als er een gele vlag wordt gezwaaid. Alonso schiet nog snel naar negen. De gele vlag-situatie werd veroorzaakt door Coulthard. De Red Bull Racing-coureur is zijn band verloren na een flinke tik tegen de muur doordat hij zich verremde bij het uitkomen van de tunnel. Voor Glock, Button, Barrichello, Heidfeld en Nakajima is het voorbij. Helaas voor Coulthard doet hij niet meer mee door zijn beschadigde auto, hij zal zich als tiende kwalificeren.

De top tien kwalificatie gaat door met de teams van Ferrari en McLaren. Rosberg, Kubica, Webber en Trulli staan wederom in de top tien. Met name de eerstgenoemde heeft een grote kans om zich tussen de McLaren’s en Ferrari’s te nestelen gezien zijn huidige vorm in Monte Carlo.

Het licht is op groen gegaan voor het laatste kwalificatiedeel. Kovalainen en Rosberg openen de sessie. Ook kwalificatiekoning Trulli gaat meteen naar buiten. Kovalainen opent de dans met een 1:16.621. Rosberg kan even niet aan de tijd tippen, maar er zijn nog ruim zeven minuten te kwalificeren. Hamilton schiet dan naar de eerste tijd. Kubica laat zich ook vooraan zien, op het moment dat het er om gaat. Drie minuten zijn er nog maar te kwalificeren als Raikkonen vooraan staat, Kubica, Hamilton, Massa en Kovalainen volgen. Met nog anderhalve minuut op de klok zijn alle negen coureurs op de baan, uiteraard met uitzondering van Coulthard. Raikkonen schiet naar een 1:15.815. Rosberg verbetert zijn tijd maar wint slechts twee plaatsen. Hamilton haalt het nét niet, maar kan nog een ronde rijden. Massa schiet kort daarna naar de snelste tijd, Raikkonen en Hamilton raken af. Alleen Kubica kan nog roet in het eten gooien. Alonso pakt een zevende tijd terwijl Massa voor de pole position veilig lijkt. Kubica blijft op de vijfde tijd staan.

Massa pakt de pole position in Monaco, direct gevolgd door zijn Ferrari-teamgenoot Raikkonen. Meteen achter de Fin staat Hamilton in zijn McLaren,op plaats vier, vijf en zes staan respectievelijk Kovalainen, Kubica en Rosberg. Alonso, Trulli, Webber en Coulthard sluiten de top tien.

Morgen zal de race om 14.00 uur starten.
Categorie:
Tag(s):