donderdag, 27. maart 2008 - 8:54

Máxima geeft startsein 'gezocht: Maatjes M/V'

Gouda

Prinses Máxima der Nederlanden geeft donderdagmiddag 27 maart in Gouda het startsein voor de landelijke campagne van het Oranje Fonds: Gezocht: Maatjes M/V. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Aansluitend bezoekt de beschermvrouwe van het Oranje Fonds twee projecten die vrijwilligers (maatjes) kunnen gebruiken. Dit zijn het tienermoederproject van Stichting Mara en het Brede School Mentorproject op basisschool Hans Christian Andersen, waar tevens de start van de campagne plaatsvindt.

’Vrijwilligersprobleem’
Aanleiding voor de campagne Gezocht: maatjes m/v is het terugkerende probleem van organisaties om vrijwilligers te werven. Met deze campagne wil het Oranje Fonds de komende drie jaar lokale organisaties ondersteunen en helpen om mentoren, maatjes en coaches te werven voor de vele vrijwilligersprojecten in het land.

In de campagne speelt naast advertenties, de online database een centrale rol. Via
de website www.ikwordmaatje.nl kunnen geïnteresseerden zien welke vrijwilligersprojecten er in hun buurt zijn en zich vervolgens via de website voor aanmelden. Prinses Máxima opent deze databank en onthult met vrijwilligers de te publiceren advertenties.

Stichting Mara
In de ochtend bezoekt Prinses Máxima de Stichting Mara. Deze stichting heeft in Rotterdam en Gouda supportprojecten voor tienermoeders opgezet. Ervaren moeders geven ondersteuning aan jonge moeders en zwangere meisjes tussen de 14 en 23 jaar die een geïsoleerd leven leiden. Stichting Mara werft, selecteert, traint en begeleidt de vrijwilligers en koppelt ze aan een tienermoeder.

Brede School Mentorproject
Na de start van de campagne bezoekt Prinses Máxima het Brede School Mentorproject. Dit project ondersteunt kinderen uit groep 8 van de basisschool in de overgang naar de middelbare school. Het project is bedoeld voor kinderen die een verhoogd risico tot schooluitval hebben of minder presteren dan op basis van hun capaciteiten verwacht mag worden.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer € 22 miljoen aan organisaties die de samenhang in de Nederlandse samenleving versterken.

Het fonds is in 2002 opgericht en aangeboden aan de Prins van Oranje en Prinses Máxima. Zij zijn beschermpaar van het Oranje Fonds en gaan geregeld met het Oranje Fonds op werkbezoek om nader kennis te maken met gesteunde organisaties.
Provincie:
Tag(s):