woensdag, 16. juli 2008 - 11:55

Meer brandwonden-patiëntjes door open keukens

Beverwijk

In Nederland is een afname van het aantal patiënten dat wordt opgenomen voor brandwonden. In België daarin tegen lopen steeds meer mensen brandwonden op.

De oorzaak van de toename is volgens het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek de trend van open keukens. Kinderen krijgen daardoor beter toegang tot ovens en hete vloeistoffen, waadoor men vaker brandwonden oploopt.

Vorig jaar kwamen 3.100 kinderen op consultatie, een stijging met 160 personen tegenover 2006. Volgens Martin Margodt, voorzitter van de vzw Pinocchio, in de krant De Morgen "houdt die trend nu al een tiental jaar aan". "Elk jaar opnieuw moeten we vaststellen dat er opnieuw 150 tot 200 patiënten zijn bij gekomen."

In Nederland daalt juist het aantal brandwondenpatiënten die moeten worden opgenomen in brandwondencentra’s, aldus Bas de Boer woordvoerder van de Brandwonden Stichting. Het aantal opnames na 2006 nam af met tien procent .

Wel onderstreept de Boer de gevaren van een open keukens, al zijn cijfers van deze ongevallen niet bekend.

De vzw Pinocchio pleit er dan ook voor om keukens opnieuw af te sluiten voor kinderen. "Kinderen horen niet in een keuken", vindt Margodt.
Provincie:
Tag(s):