maandag, 16. juni 2008 - 15:45

Meer paarden-medicijnen alleen op recept verkrijgbaar

Den Haag

Vijf soorten paardenmedicijnen zijn vanaf 1 juli niet langer vrij verkrijgbaar. Ze worden voortaan door tussenkomst van een dierenarts verstrekt. Deze maatregel van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vloeit voort uit Brusselse regelgeving.

Het gaat om ontwormingsmiddelen, middelen tegen parasieten en schimmels, kalmeringsmiddelen en pijnstillers. De medicijnen gaan op recept omdat er in het vlees stoffen uit de medicijnen kunnen achterblijven.

Ook bestaat het risico dat wormen resistent worden tegen de medicijnen als deze onzorgvuldig worden toegepast. Op de verpakkingen staat URA. Dat betekent dat de medicijnen uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn.

Voor pijnstillers geldt dat de dierenarts een hoeveelheid voor hooguit één maand mag voorschrijven. Het recept blijft twee weken geldig. Voor de andere middelen is het recept een jaar lang geldig, de hoeveelheid medicijnen kan in één keer worden afgehaald of in delen.

Voor varkens, runderen, geiten, schapen en pluimvee gelden soortgelijke maatregelen. Medicijnen voor huisdieren hoeven niet op recept.
Provincie:
Tag(s):