dinsdag, 30. september 2008 - 10:36

Meer vluchten voor luchthaven Lelystad

Lelystad

Zoals het er nu uitziet zal in de komende tien, twaalf jaar het vliegverkeer dusdanig toenemen dat Schiphol dit niet meer alleen kan verwerken. De regionale luchthavens Eindhoven en Lelystad zullen een groot deel hiervan moeten gaan opvangen – ruim 70 duizend vluchten per jaar. Dit meldt de Volkskrant.

Het staat in een uitgelekt advies van oud-minister Hans Alders, dat hij deze week aan het kabinet zal overhandigen. Het betreft hier vooral vakantievluchten en vliegreizen van budgetmaatschappijen.

Volgens Alders hebben luchtvaartmaatschappijen een voorkeur voor Eindhoven omdat in dit gebied meer potentiële klanten wonen. Uit het oogpunt van werkgelegenheid voor lager opgeleiden en van geluidshinder scoort Lelystad beter.

Noch Eindhoven, noch Lelystad zijn op dit moment klaar voor zo'n grote overname. Lelystad is een zogenoemde ongecontroleerde luchthaven – zonder verkeersleiding – en wordt vooral gebruikt voor vluchten met kleine lesvliegtuigjes. Er is wel een vergunning aangevraagd voor een start- en landingsbaan waarop ook grote passagiersvliegtuigen kunnen landen.
Provincie:
Tag(s):