donderdag, 3. april 2008 - 15:44

Meerderheid studenten wil naar buitenland

Amsterdam

De stagemogelijkheden reiken verder dan de Nederlandse grenzen. Uit het Nationaal Studenten Onderzoek 2008 van Stageplaza.nl blijkt dat 62% van de studenten een buitenlandse stage ambieert. Slechts 2% hiervan gaat ook daadwerkelijk stage lopen in een ander land. De obstakels die de oorzaak vormen van dit lage percentage, lijken aangepakt te gaan worden.

De voornaamste reden dat studenten een stage buiten Nederland zoeken is de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling. Een andere taal en cultuur zorgen dat studenten wereldwijzer worden. De ondervraagden denken ook aan hun toekomst. 12% vindt dat een buitenlandse stage goed op het cv staat.

De redenen om in Nederland te blijven lopen uiteen. 13% van de studenten is teveel gehecht aan de eigen omgeving. Er zijn ook studenten die van mening zijn dat een buitenlandse stage duur is (4%) of teveel rompslomp geeft (3%). De grootste groep (18%) geeft aan nog niet te weten of een buitenlandse stage wel iets voor hen is.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is bezig met een notitie voor de Tweede Kamer waarin zij de problematiek rondom internationale stages in kaart wil brengen. Het ISO ontvangt regelmatig klachten van studenten die tegen allerlei obstakels aanlopen wanneer het een internationale stage betreft.

De mogelijkheden tot het lopen van een stage in het buitenland nemen wel toe. Er zijn inmiddels verschillende bemiddelingssites die vacatures in het buitenland aanbieden. Zo heeft 3D-internship.com met ruim 12.000 bedrijven en 70.000 studenten wereldwijd genoeg keuze voor studenten. 3D-internship.is een initiatief van De Internetvakbond, ondersteund door Vakbond De Unie en de Landelijke Studenten Vakbond.
Categorie:
Tag(s):