woensdag, 13. augustus 2008 - 9:36

Meeste waarschuwingen in Limburg tijdens inspectie rookverbod

Roermond

Sinds de invoer van het rookverbod in de horeca heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) tijdens inspecties vier boetes uitgedeeld. Twee bedrijven in Limburg, een café in Noord-Holland, waar zowel de klanten als de horeca-eigenaar rookten, en een zogenaamde rokerskerk in het westen van het land werden beboet. De meeste waarschuwingen werden uitgedeeld in de provincies Limburg (30) en Noord-Holland (31).

De VWA voert de komende weken meer dan honderd herinspecties uit bij horecagelegenheden die de afgelopen zes weken een waarschuwing hebben gekregen voor het overtreden van het rookverbod. Ook ondernemen controleurs actie op de circa zevenhonderd klachten die via de Warenklachtenlijn zijn binnengekomen. Daarnaast vinden in heel Nederland reguliere controles plaats.

De VWA constateert na anderhalve maand dat het rookverbod in de horeca nog altijd goed wordt nageleefd. Inmiddels hebben de controleurs 3151 horecagelegenheden in het hele land bezocht. Uit de inspecties bleek dat slechts vier procent van de horecagelegenheden zich niet houdt aan de regels. Dat leidde tot nu toe tot 127 schriftelijke waarschuwingen en vier boetes. Deze horeca-eigenaren kunnen de controleurs binnenkort opnieuw verwachten. Als er dan opnieuw overtredingen worden geconstateerd, kan een boete volgen.

Inmiddels heeft de VWA via de Warenklachtenlijn ruim zevenhonderd formulieren binnengekregen van mensen die klaagden over roken in horecagelegenheden. Daarvan zijn er inmiddels 529 afgehandeld. Horecagelegenheden die het betreft ontvangen eerst een brief van de VWA en worden vervolgens gecontroleerd.

Uit het overzicht blijkt dat de meeste controles tot nu toe plaatsvonden in de provincies Gelderland en Zuid-Holland. De meeste waarschuwingen werden uitgedeeld in Limburg (30) en Noord-Holland (31). Dat komt met name omdat in die provincies veel klachteninspecties plaatsvonden. In Drenthe, waar 129 controles werden uitgevoerd, werd geen waarschuwing uitgedeeld.

De afgelopen weken bezochten de controleurs van de VWA meer dan 1100 restaurants. Ook werden ruim 400 fastfoodbedrijven en 550 eetcafés/lunchrooms gecontroleerd. Verder bezochten de controleurs ruim 400 cafés en discotheken en 200 recreatiebedrijven in het hele land. Door de vakantieperiode stond de controle van sportkantines, theaters en sociaal-culturele instellingen op een laag pitje. Na de vakantieperiode worden ook deze horecagelegenheden gecontroleerd.
Er zijn in totaal 65.000 horecagelegenheden in Nederland. De VWA heeft de intentie dit jaar daarvan circa 17.000 te controleren. In 2009 komen de andere horecagelegenheden aan de beurt.
Provincie:
Tag(s):