woensdag, 23. januari 2008 - 19:18

Mega-impuls aan energiebesparing in woningen

Den Haag

In 2020 is dertig procent energie bespaard in 2,4 miljoen bestaande woningen en andere gebouwen. Dat spreken het kabinet en het bedrijfsleven vandaag af in het convenant ‘Meer met Minder’. Meer met Minder is erop gericht gebouweigenaren en huurders zo eenvoudig mogelijk en zonder hogere maandlasten energie te laten besparen. Dit jaar starten pilot-projecten voor tienduizend gebouwen.

De investering in energiebesparende maatregelen verdient zichzelf terug omdat de energierekening naar beneden gaat. Toch nemen veel huizenbezitters en ondernemers nu niet de moeite om de maatregelen te treffen. ‘Meer met Minder’ wil daar verandering in brengen door het makkelijk en aantrekkelijk te maken energiebesparing in één keer grondig aan te pakken. Gebouweigenaren die meedoen met Meer met Minder krijgen een pakket van voordeelmaatregelen. Bovendien krijgen ze maatwerkadvies en persoonlijke ondersteuning. Er komt een landelijke voorlichtingscampagne.

In januari 2008 word een start gemaakt met de eerste pilotprojecten. Het is de bedoeling dat het er dit jaar meer dan twintig worden. In de pilotprojecten zal de Meer met Minder-aanpak worden getest bij ongeveer tienduizend gebouwen. In het convenant is vastgelegd dat er tot en met 2011 ten minste vijfhonderdduizend gebouwen energiezuinig zijn gemaakt. In 2010 is er een evaluatiemoment. Dan moet Meer met Minder opgeschaald zijn naar twee- tot driehonderdduizend gebouwen per jaar.

De ministers Vogelaar (Wonen Wijken en Integratie), Cramer (Ruimte en Milieu) en Van der Hoeven (EZ) tekenen vandaag het convenant, samen met EnergieNed, Bouwend Nederland, VME en UNETO-VNI. Andere organisaties die de Meer met Minder-aanpak ondersteunen en versterken, worden opgeroepen zich aan te sluiten.
Categorie:
Tag(s):