maandag, 30. juni 2008 - 21:36

Menselijk leven in de ruimte

Lelystad

De Nederlandse kosmonaut André Kuipers zal op woensdag 2 juli een lezing houden bij het Nationaal Luchtvaart -Themapark Aviodrome. Hij zal dan vertellen over zijn ervaringen met menselijk leven in de ruimte.

Kuipers, zelf medicus, heeft zich onder andere verdiept in zijn eigen gedrag en handelen tijdens zijn ruimtereis. Hij zal over zijn ervaringen vertellen ter gelegenheid van de opening van de ruimtevaartexpositie ‘Ruimtevaart in Nederland’ bij de Aviodrome. Bezoekers van de Aviodrome zijn aanstaande woensdag om 16.00 uur welkom bij André Kuipers’ presentatie.

Ruimtevaartjaar 2008
Op het gebied van de Nederlandse Ruimtevaart staat in 2008 veel te gebeuren. Zo is het Europese ruimtelaboratorium Columbus op 7 februari jl. gelanceerd en gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS.

Ook het onbemande ruimtevrachtvoertuig ATV is op 8 maart gelanceerd en bezorgde voor het eerst voedsel, brandstof en goederen bij het ISS-ruimtestation. Verder worden in 2008 twee belangrijke ESA satellieten, de GOCE en de Herschel-ruimtetelescoop met daarin het Nederlandse ‘HIFI-instrument’, gelanceerd.

Capsuletentoonstelling
Nederland speelt in al deze projecten een belangrijke rol. Deze wordt in de nieuwe overzichtstentoonstelling in de Aviodrome uitvoerig toegelicht.

De multimediale capsuletentoonstelling bestaat uit drie capsules met in totaal 16 monitoren waarop doorlopend films van twee minuten vertoond worden. Deze beelden geven een indruk van de hoogwaardige industriële en wetenschappelijke inspanningen van de Nederlandse ruimtevaartsector en de maatschappelijke relevantie van ruimtevaart in ons land.

Ruimtevaart in Nederland
Tot 8 september is de tentoonstelling ‘Ruimtevaart in Nederland’ te zien bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad. De expositie is georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) en met het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM).

Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad is dagelijks voor bezoekers geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De lezing van André Kuipers begint op woensdag 2 juli om 16.00 uur. Voor meer informatie over de Aviodrome kunnen belangstellenden contact opnemen met de Aviodrome via tel. 0900-AVIODROME (0900-2846376; 25. ct.p.min) of via de website www.aviodrome.nl.
Provincie:
Tag(s):