vrijdag, 7. november 2008 - 17:39

Mensensmokkelaars veroordeeld tot vier jaar cel

Arnhem

In een megazaak over mensensmokkel heeft de rechtbank Arnhem vrijdag 7 november aan tien verdachten gevangenisstraffen tot vier jaar opgelegd. Twee van hen werden vrijgesproken, omdat volgens de rechtbank zij – een chauffeur en een verdachte die gesmokkelde personen onderdak gaf – niet wisten dat het om mensensmokkel ging. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.

Een onderzoek door de Rotterdamse zeehavenpolitie bracht vorig jaar de mensensmokkel aan het licht van een internationaal opererende criminele organisatie. Illegale passagiers uit China, Irak en India betaalden de organisatie tot 7500 euro voor de overtocht van Nederland naar Engeland.

Mensensmokkel is big business, benadrukte de officier van justitie tijdens het proces. "Slachtoffers en hun familie wringen zich in alle bochten om de woekertarieven van de smokkelaars te kunnen voldoen. Zij verkeren vaak in de hoop dat zij een beter leven tegemoet gaan. Vanwege hun illegale status zijn zij volledig overgeleverd aan de mensensmokkelaars. Bovendien is de illegale georganiseerde smokkel van vreemdelingen een fenomeen dat afbreuk doet aan de waardigheid van de mens, die als koopwaar en vee wordt behandeld", aldus de officier.
Provincie:
Tag(s):