dinsdag, 25. november 2008 - 17:51

Met myCOMAND geeft Mercedes-Benz voorproefje op toekomst

Utrecht

Met myCOMAND geeft Mercedes-Benz een voorproefje van toekomstige op het internet gebaseerde infotainmentsystemen in de auto. myCOMAND is bijzonder krachtig en gebruiksvriendelijk en biedt tot dusver ongekende mogelijkheden. Daarbij zijn alle gegevens en informatie via het internet steeds zo actueel mogelijk. Omdat alle functies in een doordacht menu zijn gebundeld, kunnen ze door de gebruiker (m/v) eenvoudig worden opgeroepen.

Nu al bieden mobiele telefoons, laptops en PDA’s (Personal Digital Assistants) vrijwel overal en altijd toegang tot het internet. Alleen in de auto worden deze functies tot dusver om veiligheidsredenen en vanwege de te beperkte bandbreedte van de mobiele netwerken nauwelijks gebruikt. Daarbij zouden juist degenen die zakelijk onderweg zijn de omvangrijke mogelijkheden van het internet in de auto goed kunnen benutten.

IT-experts gaan ervan uit, dat het internet binnen enkele jaren met duidelijk meer bandbreedte dan nu via mobiele netwerken beschikbaar zal zijn. Hierdoor ontstaan er nieuwe interessante mogelijkheden voor telematica- en infotainment-toepassingen in de auto. Daarom heeft Mercedes-Benz een onderzoeksproject voor een nieuw op het internet gebaseerd infotaimentsysteem onder de naam myCOMAND gestart. Met dit nieuw ontwikkelde systeem laat Mercedes-Benz nu al zien over welke functies automobilisten in de toekomst kunnen beschikken.

Op het gebied van informatie en entertainment biedt het nieuwe systeem aanmerkelijke voordelen ten opzichte van de systemen die nu worden gebruikt. Telkens wanneer de motor wordt gestart, worden de gegevens en de software geactualiseerd. Ook alle opgevraagde gegevens zijn voor de inzittenden steeds actueel en zonder moeilijke handelingen beschikbaar. Vergelijkbaar met huidige mobiele apparaten is het internet bij myCOMAND niet alleen veel sneller, maar ook veel gebruiksvriendelijker en daardoor veiliger. Afhankelijk van de situatie biedt het systeem individueel passende internetdiensten.

myCOMAND biedt niet alleen tal van mogelijkheden, maar is ook aantrekkelijk vormgegeven en logisch te bedienen. Het centraal geplaatste display geeft een helder beeld. Het beeldscherm staat optimaal in het gezichtsveld van de bestuurder, zodat deze de verkeerssituatie beter in de gaten kan houden. De COMAND Controller, een ergonomisch optimaal vormgegeven draai-/drukknop op de middenconsole maakt een eenvoudige en veilige bediening mogelijk.

Het beginscherm toont een gestileerde wereldbol, waaromheen alle beschikbare functies draaien. Door een druk op de knop kan het onderwerp dat op de voorgrond staat worden gekozen, waarop een nieuw menu opent. Door twee toetsen naast de centrale bedienknop kunnen extra functies als bijvoorbeeld de keuzemogelijkheden van het menu worden opgeroepen. Bovendien maakt de “terug�-toets het mogelijk om eventuele fouten snel te herstellen. Door de toekomstige integratie van LINGUATRONIC wordt het ook mogelijk om myCOMAND spraakgestuurd te maken.

Met myCOMAND wordt de basis gelegd voor optimaal gebruik van het internet in de auto. Onderzoekers van Mercedes-Benz gaan ervan uit dat het nog enkele jaren zal duren voordat de technische voorwaarden zijn vervuld en een dergelijk systeem in de serieproductie verkrijgbaar zal zijn, maar er wordt nu al hard aan deze ontwikkeling gewerkt.
Categorie:
Tag(s):