vrijdag, 3. oktober 2008 - 18:18

Microkrediet voor starter in Zuid-Limburg

Maastricht

Startende ondernemers in Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen kunnen vanaf deze maand een beroep doen op het Microkredietfonds Zuid-Limburg (Mkf ZL). Hiermee willen de drie grote steden gezamenlijk een bijdrage leveren aan de groei van het kleinschalig ondernemerschap in hun gemeenten. Tijdens de Bedrijven Kontakt Dagen in Maastricht zal op 7 oktober om 16.30 u de aftrap voor dit proefproject worden gegeven door Pieter Meekels, wethouder Economische Zaken Sittard-Geleen en verantwoordelijk portefeuillehouder economie binnen het Stedelijk Netwerk Zuid-Limburg.

Het proefproject Mkf ZL is een initiatief van de gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen in samenwerking met Rabobank, het Starterscentrum Limburg (KvK) en IMK Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf. Het is bedoeld voor startende en doorstartende (bedrijf niet ouder dan 3 jaar) ondernemers in de drie gemeenten die voor de financiering van hun bedrijf over onvoldoende eigen middelen beschikken en niet via de reguliere kanalen of bestaande regelingen (banken, overheid) aan geld kunnen komen.

Startende ondernemers kunnen hun kredietverzoeken indienen bij het Starterscentrum Limburg. Starters krijgen dan hulp bij het opstellen van een ondernemingsplan. De beoordeling van de haalbaarheid van het ondernemingsplan vindt plaats via een bedrijfseconomisch onderzoek door IMK Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf. Vervolgens verstrekt een lokale Rabobank het microkrediet. De betrokken vestigingsgemeente stelt zich garant voor 20% van de kredietsom. Maximaal kan een ondernemer € 25.000 lenen voor de (door)start van zijn eigen bedrijf.

Via het project willen de drie gemeenten een concrete invulling geven aan het landelijk advies van de Raad voor Microfinanciering. Het Mkf ZL is een van de eerste initiatieven in ons land waarbij op regionale schaal wordt samengewerkt om microkredieten beschikbaar te maken voor startende ondernemers. Eind 2009 zal het proefproject geëvalueerd worden.
Provincie:
Tag(s):