dinsdag, 2. december 2008 - 10:20

Migraine-aanvallen helpen voorkomen door zelfmanagement

Rotterdam

Patiënten met migraine hebben baat bij zelfmanagement trainingen, waarin ze leren naderende migraineaanvallen te voorkomen en verminderen. Dit concludeert Saskia Mérelle in haar proefschrift 'Migrainetrainers als rolmodel: de effectiviteit van lekentrainers met migraine in gedragsmatige aanvalspreventie',

Migraine is een chronische aandoening van de hersenen die wordt gekenmerkt door aanvallen van hevige hoofdpijn. In Nederland hebben naar schatting ruim 2 miljoen mensen last van migraine. Sinds de introductie van acute medicatie in de negentiger jaren is de behandeling van migraine sterk verbeterd. Ook gedragstherapie is effectief in het verminderen van de frequentie van migraineaanvallen. Ondanks de beschikbaarheid van deze behandelingen, zijn er veel migrainepatiënten die geen adequate behandeling krijgen.

De onderzoekster richtte haar onderzoek op de effectiviteit van een zelfmanagement training. Deze wordt gegeven aan migrainepatiënten door trainers die zelf ook migraine hebben. Tijdens de training leren patiënten 'uitlokkers' en vroege signalen van migraine te herkennen en oefenen ze met ontspanning. Na de training nam bij 35% van de deelnemers het aantal migraineaanvallen met meer dan 50% af. De training bleek het meest geschikt voor patiënten met meerdere aanvallen per maand (een gemiddelde afname van 37%) en voor patiënten die aanvankelijk dachten dat het krijgen van een migraineaanval alleen door toeval wordt bepaald.
Categorie:
Tag(s):