maandag, 19. mei 2008 - 20:22

'Milieubewust' de doodskist in

Apeldoorn

Staatsbosbeheer en uitvaartverzekeraar Monuta introduceren twee uitvaartkisten van oer-Hollands hout waarbij voor elk exemplaar een boom wordt teruggeplant in een Nederlands bos.

De kisten zijn gemaakt van FSC-hout, dat betekent dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerd bos. Het Groene Uitvaart Boekje van Monuta inspireert daarnaast voor het maken van andere milieubewuste keuzes.

Duurzaamheid is voor steeds meer Nederlanders een belangrijk thema. Uit recent onderzoek bleek dat meer dan de helft van de bevolking duurzamer is gaan leven. Monuta Uitvaartzorg en –verzekeringen en Staatsbosbeheer ontwikkelden samen met Ideal & Co, natuurbegraafplaats Bergerbos, fabrikant DZU, houtzagerij Hengeveld en een kistenfabrikant twee bijzondere uitvaartkisten. De kisten zijn gemaakt van hout uit de bossen van Staatsbosbeheer en dragen de naam ‘Den’ en ‘Beuk’. Het hout voldoet aan de FSC-standaard voor verantwoord bosbeheer. De kisten zijn strak vormgegeven en zijn zo milieuvriendelijk mogelijk. De bekleding van de kist is van ongebleekt katoen en het kussentje is gevuld met maïsvlokken. Voor elke kist wordt bovendien een boom teruggeplant in een Nederlands bos. De nabestaanden krijgen daarvan een certificaat.

Een groene uitvaart gaat verder dan een kist alleen. De rouwstoet is door de uitstoot van uitlaatgassen bijvoorbeeld de grootste vervuiler van de hele uitvaart. Gelukkig zijn er alternatieven. Steeds meer nabestaanden kiezen voor paard en wagen, de uitvaartbus of zelfs de fiets. Voor de meeste delen van de uitvaart is er een groene(re) oplossing. Het Groene Uitvaartboekje geeft een overzicht van deze mogelijkheden.
Provincie:
Tag(s):