vrijdag, 7. maart 2008 - 22:05

Milieumisdrijf Oud-Vossemeer opgelost

Oud-Vossemeer

Het regionaal milieuteam van politie Zeeland heeft, in samenwerking met het Waterschap Zeeuwsche Eilanden, met de aanhouding van een 37-jarige man uit de gemeente Tholen en een 25-jarige man uit de gemeente Roermond, een ernstig milieumisdrijf in Oud-Vossemeer opgelost. Dit misdrijf vond plaats op zondagavond 23 september 2007.

Op die avond zijn door de aangehouden mannen illegaal vijf grote vaten met in totaal 5.000 liter verontreinigde dieselolie gedumpt. De lege vaten werden achtergelaten in de berm langs de Krabbenkreekweg en de Holaereweg in Oud-Vossemeer.

De olie heeft het oppervlaktewater ernstig vervuild. Om aantasting van het grondwater te voorkomen - en daarmee de drinkwatervoorziening - is de door de olie zeer vervuilde grond tot een diepte van bijna twee meter afgegraven. Er is meer dan 250 kubieke meter grond afgevoerd. Men is drie dagen bezig geweest om alles weer schoon te maken. De totale kosten voor het opruimen, sarneren en verwerken bedragen meer dan 150.000 euro.

Na een groot onderzoek, waarin veel diepgravend speurwerk verricht moest worden, kon de politie uiteindelijk bijna een half jaar na de lozingen, beide verdachten aanhouden.

De 25-jarige man is op 28 februari jl. aangehouden; de 37-jarige man is op 5 maart jl. aangehouden en wordt als hoofdverdachte gezien. Beide mannen hebben een volledige bekentenis afgelegd en verklaarden o.a. dat de olie uit de scheepvaartwereld afkomstig was en dat zij de bedoeling hadden om het spul te verkopen aan particulieren. Uiteindelijk bleek de olie niet bruikbaar voor dit doel en dus besloten de mannen de olie ergens te dumpen.

Na het verhoor mochten de mannen weer naar huis.
en zullen zich te zijner tijd moeten verantwoorden voor de rechter.
Provincie:
Tag(s):