donderdag, 3. juli 2008 - 9:40

Militairen krijgen alternatieven voor gevechts-uitrusting

Den Haag

Er komt een catalogus met daarin alternatieven voor de persoonlijke gevechtsuitrusting (PGU) van militairen, zoals die nu door Defensie worden verstrekt. “Daar waar mogelijk laten we het assortiment beter aansluiten bij wat de mannen en vrouwen willen.�

Dat zei staatssecretaris Jack de Vries woensdag 2 juli in Soesterberg tijdens de eerstesteenlegging van het nieuwe gebouw voor het KPU-bedrijf, dat de kleding en persoonsgebonden uitrusting verzorgt.

De artikelen in de catalogus betreffen meestal spullen in het grijze gebied tussen wat handig en wat noodzakelijk is. Ook benadrukte de staatssecretaris eenheid van tenue. “Is de uitrusting een allegaartje, dan straal je als eenheid geen gezag uit�, zei hij. Als artikelen niet zijn opgenomen in de catalogus, mogen ze ook niet worden gebruikt. “En dat gaan we goed in de gaten houden�, aldus de bewindsman.

De Vries onderstreepte het belang van goede dienstverlening op kledinggebied en persoonsgebonden uitrusting. “Juist onder de huidige moeilijke omstandigheden en tijdens de voorbereidende oefeningen verdienen onze militairen de beste uitrusting in de juiste hoeveelheden.�

’Smockjas’
De landmacht heeft alvast toestemming gekregen om er een begin mee te maken. De zogenaamde ´smockjas´ wordt met ingang van TFU-7 door Defensie verstrekt aan de militairen die naar Afghanistan worden uitgezonden.
Provincie:
Tag(s):