maandag, 10. november 2008 - 9:57

Miljoenenfraude BTW-constructies luxe jachten aangepakt

Den Haag

Europese belastingdiensten hebben onder gezamenlijke leiding van de Nederlandse en Franse Belastingdienst en Douane een miljoenenfraude met BTW-constructies over de levering van luxe jachten ontdekt.

Ongeveer 300 eigenaren van jachten en betrokken bedrijven moeten dat bedrag nog met de belastingdiensten van 11 lidstaten afrekenen.

De Nederlandse Belastingdienst rekende bijna € 31 miljoen aan naheffingen af. De totale waarde van de jachten die onder de loep werden genomen bedroeg meer dan € 1 miljard. Eerder kleinschaliger onderzoek naar dergelijke BTW constructies door de Nederlandse en Belgische autoriteiten in 2001 leverde een resultaat van € 10 miljoen aan naheffingen en boetes op.

Naast Nederland deden, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Spanje, Engeland en Portugal mee.

In de onderzoeken werd de hele bedrijfskolom van jachtwerf, dealers en intermediairs tot aan de eindgebruiker onder de loep genomen. Via dit intensieve onderzoek kwam bijvoorbeeld één jachteigenaar in beeld door het achterhalen van zijn telefoonnummer bij de overzeese bouwer van het schip. Het telefoonnummer leidde vervolgens naar zijn woonadres op het Europese vasteland. Saillant detail was dat hij bij de Nederlandse fiscus juist had verklaard in het Caraïbisch gebied te wonen. Via zogenaamde 'spottersites' op internet konden de locaties van de miljoenenschepen worden achterhaald. De identiteit van de eigenaar kon vaak worden teruggevonden via sites over regattas.
Categorie:
Tag(s):