maandag, 28. april 2008 - 11:48

Miljoenenfraude wokrestaurants opgespoord

Amsterdam

Een interventieteam van Belastingdienst, UWV, Arbeidsinspectie, SIOD en de politie heeft tijdens gecombineerde controles het afgelopen anderhalf jaar meer dan € 7 miljoen aan belastingaanslagen en boetes opgelegd aan Chinese wokrestaurants. De controles werden opgezet nadat er signalen bij de handhavingorganisaties waren binnengekomen over onder andere illegale tewerkstelling van werknemers en mogelijke belastingfraude.

Het interventieteam voerde bij 66 restaurants door heel Nederland waarnemingen ter plaatse uit. De Belastingdienst heeft op basis van de vervolgonderzoeken naheffingen en boetes opgelegd voor o.a. de vennootschaps-, inkomsten- en loonbelasting. In totaal ging het om een bedrag van meer dan € 7 miljoen euro. Daarnaast is er gekeken naar de verantwoording van verbouwingskosten die de voorheen traditionele Chinese restaurants hebben gemaakt om te veranderen in een wokrestaurant.

Bij 3 restaurants werd geconstateerd dat er kassa-instelling was gemanipuleerd. Hierbij werden bijvoorbeeld aan het einde van de avond, na het afsluiten van de kassa, bestanden automatisch verwijderd. Op deze manier werd geprobeerd omzet buiten het zicht van de Belastingdienst te houden.

Bij 28 restaurants zijn in totaal 39 personen aangehouden die illegaal in Nederland verbleven en waarvoor dus ook geen tewerkstellingsvergunning was aangevraagd. In 42% van de gecontroleerde restaurants heeft de Arbeidsinspectie derhalve aan de eigenaar of eigenaren van het desbetreffende wokrestaurant een boete opgelegd. Het totale bedrag van de door de Arbeidsinspectie opgelegde boete bedraagt € 228.000. De aangetroffen personen zijn overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.
Provincie:
Tag(s):