woensdag, 5. maart 2008 - 18:47

Miljoenenschat in verborgen bunker

Zandvoort

Het was woensdag ongewoon druk rondom de bunkers in Zandvoort. De zoon van een Duitse officier heeft onlangs contact opgenomen met de Zandvoortse Bunkerploeg. Zijn vader, officier Müller, was tijdens de Tweede Wereldoorlog gelegerd in Zandvoort en had als "Sturmbannführer" 16 kunstwerken in een bunker weten te verstoppen.

Nu wil iedereen weten of de kunstwerken, van Emil Nolde en Max Beckmann, na al die jaren nog in de bunker liggen.

De vier sculpturen en twaalf schilderijen werden opgeslagen in een "Küver Wiederstandsnest" welke werd dichtgemetseld zodat niemand de kostbaarheden zou kunnen vinden. De kunstwerken waren namelijk door de Duitsers verboden en zouden anders worden vernietigt. Müller overleed in 1993 maar liet zijn zoon een briefje na met aanwijzingen over de kunstwerken.

De bewuste bunker is enige tijd geleden al door de Zandvoortse Bunkerploeg aangetroffen en ook het "Küver Wiederstandsnest L596". Alleen kon men toen geen ingang vinden. Via luchtkokers in het zand heeft de bunkerploeg wel kisten in de bunker zien liggen. Men gaat nu een vergunning aanvragen om het zand van de ingang af te kunnen graven en zo te kijken of de schat, die nu miljoenen waard zou zijn, nog daadwerkelijk in de bunker ligt.
Provincie:
Tag(s):