donderdag, 6. november 2008 - 16:50

Minachtende blik 'schokt' mannen meer

Groningen

Mannen blijken feller te reageren op minachtende gezichtsuitdrukkingen dan vrouwen. Vrouwen reageren juist sterker op gezichtsuitdrukkingen van afkeer. Dit blijkt uit onderzoek dat hersenonderzoekers Marte Swart en Andre Aleman van het Universitair Medisch Centrum Groningen deden. Zij publiceren hierover vandaag in het online wetenschappelijke magazine PLoS.

Met een minachtende gezichtsuitdrukking wil iemand gevoelens van morele superioriteit overbrengen. Minachting is een gevoel dat sterk verbonden is met afkeer.

Swart en Aleman voerden een experiment uit waarbij proefpersonen keken naar gezichtsuitdrukkingen van minachting en afkeer, en ook naar neutrale gezichtsuitdrukkingen. Deelnemers kregen deze gezichtsuitdrukkingen te zien en moesten op een knop drukken als ze het gezicht zagen van één bepaald persoon.

De onderzoekers ontdekten via hersenscans dat mannen een sterkere reactie van de hersenen laten zien ten aanzien van uitdrukkingen van minachting, terwijl de hersenen van vrouwen sterker reageren op gezichtsuitdrukkingen van afkeer.

Eerder al is duidelijk vastgesteld dat mannen hier over het algemeen gevoeliger voor zijn dan vrouwen. De resultaten van dit onderzoek geven voor het eerst aanwijzingen voor de neurobiologische onderbouwing van dergelijke verschillen tussen man en vrouw.
Categorie:
Tag(s):